TBMM Başkanı Şentop'tan dolar 'yorum'u: Dikkat ederseniz 17.30'dan sonra yükselme gözüktü...

Yeni TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dolardaki tırmanışa ilişkin "böyle bir manipülasyon yapılabilir diye bir beklenti vardı. Özellikle saat itibariyle dikkat ederseniz 17.30'dan sonra yükselme gözüktü." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'tan dolar 'yorum'u: Dikkat ederseniz 17.30'dan sonra yükselme gözüktü...

AKP ve MHP oylarıyla TBMM Başkanlığına seçilen Mustafa Şentop, dolar kurundaki dalgalanmaya ilişkin “manipülasyon” iddiasında bulunarak, böyle bir durumun beklentileri dahilinde olduğunu söyledi.

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen yemekte yaptığı konuşan Şentop, “Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini, bu zor dönemin dünyanın ve bölgenin içinde bulunduğu şartlarla alakalı olduğunu” söyledi.

“Bugün takip ettiniz, hepiniz iş hayatının içindesiniz, dövizle ilgili yeni bir manipülasyon oluyor” diyen Şentop, şöyle devam etti:

“Aslında bunu bekliyorduk, 3-4 ay öncesinden itibaren seçimlere kısa bir süre kala böyle bir manipülasyon yapılabilir diye bir beklenti vardı. Özellikle saat itibariyle dikkat ederseniz 17.30’dan sonra yükselme gözüktü. Bunun anlamı şudur, Türkiye’de piyasalar kapandı, fiyat yükselmesi varsa bir kere dar hacimli piyasada ve Türkiye dışından yapılan alımlar ve satımlarla piyasada oynamak söz konusu. Yarın piyasalar açıldığında Türkiye’de gerçek durumu göreceğiz. Yapanlar açısından riskli bir şey. Neden? Çünkü artık milletimiz bu işin hangi amaçla ve neden yapıldığını biliyor. Buna dair daha önce yaşadığımız süreçleri biliyoruz. Böyle bir beklenti de var. Onun için bu işi yapanların aleyhine mi döner onu daha kestiremiyorlar. Türkiye’de seçim öncesi bu şekilde birtakım oyunlarla, manipülasyonlarla Türkiye’ye, millete zarar vermek, seçimlerin sonucu etkilemek, buna tesir edebilmek mümkün değil. Olan bitenin farkındayız, hepimiz bunu görüyoruz. Bunlar olduğu zaman daha fazla farkına varıyoruz, görüyoruz neyin amaçlandığını, neyin hedeflendiğini. Böyle bir zamandan geçiyoruz.”

“DOLARLA İŞİMİZ YOK”

Artık silahlarla değil, ekonomik enstrümanlarla ülkelere karşı savaşların yürütüldüğü bir dönemde olduklarını dile getiren Şentop, “Onun için Cumhurbaşkanımız, dünyada ilk kez gündeme getirmişti, ‘Uluslararası ticarette dolar kullanılmasın, herkes kendi para birimiyle yapsın ticaretini’ demişti. Mesela Çin’den mal alıyorsunuz dolar ödüyorsunuz, Çin sizden mal alıyor dolarla ödüyor bunu, halbuki dolarla işimiz yok. Amerika Birleşmiş Devletleri (ABD) ile alışveriş yapsak tamam ama başka ülkelerle alışveriş yapıyoruz. Fakat uluslararası ticarette dolar kullanılıyor. Cumhurbaşkanımız da ‘bundan vazgeçelim’ diyor.” şeklinde konuştu.