İstanbul'dan sonra Ankara: Tarikatçı bakanın Medipol'ü tarihe çöküyor...

AKP ile birlikte büyüyen sağlıkta özel girişimin "gözde" markası Medipol'e Ankara'da birçok tarihi yapı verildi. İşlenen bu büyük kent suçlarında sözkonusu hastane zincirinin arkasındaki tarikat da dikkat çekiyor.

İstanbul'dan sonra Ankara: Tarikatçı bakanın Medipol'ü tarihe çöküyor...

HABER MERKEZİ

Ankara’nın Cumhuriyet’in kuruluş dönemlerinden kalma birçok tarihsel mirasını ve başta AOÇ olmak üzere yeşil alanlarını talana açıp sermayeye peşkeş çeken AKP, bu uygulamalarına yenilerini ekliyor. Başkentte birçok gayrimenkul Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi için tahsis ediliyor.

Ankara Tren Garı ek binası ve misafirhanesi ile 1927 yılında yapılan ve TCDD Müzesi olarak kullanılan binanın Medipol’e verilmesinin ardından dün de Mimarlar Odası, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) kapsamındaki hazine arazisinden 555 bin metrekarelik alanın da Medipol’un kurucu vakfı TEBA Vakfı’na verildiğini açıkladı.

TARİKATÇI BAKAN

Sağlık Bakanı olarak atanan Fahrettin Koca, Erdoğan’ın da yakın olduğu söylenen İskenderpaşa tarikatına mensupluğuyla biliniyor. Hatırlanacağı üzere daha önceki Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da bakanlık koltuğuna oturtulmasında Menzil tarikatının etkili çokça olduğu konuşulmuştu. Medipol Hastanelerinin kurucusu olan Koca aynı zamanda Erdoğan ailesinin özel doktorluğunu yapıyor.

Koca’nın bağlı olduğu İskenderpaşa tarikatı, Nakşibendiliğin bir diğer büyük kolunu temsil eden Menzil grubu gibi sağlık alanındaki “yatırım”larıyla öne çıkıyor. İskenderpaşa tarikatının lideri Mahmud Esad Coşan’ın 2001’de ölümünün ardından yerine geçen oğlu Nureddin Coşan, gruba ait Esma Hatun Hastanesi’nin ismini Medipol olarak değiştirmişti. O dönemde holdinge bağlı Haksağ Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin yönetim kurulunda bulunan Fahrettin Koca başkanlığında şimdiki adıyla Türkiye Sağlık ve Eğitim ve Araştırma Vakfı kuruldu. Sonrasında ise 2009 yılında vakıf tarafından Medipol Üniversitesi kuruldu.

TARİKAT HASTANESİ İÇİN SATIŞLAR, İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ…

İskenderpaşa’nın Medipol’ü için bugünlerde Ankara’da gerçekleşen ‘tarih’ peşkeşleri daha önce de İstanbul’da yapılmıştı. 2009 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi’nin kurucusu olan Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı, Maliye’den ön izinle aldığı Beykoz Kavacık’taki yaklaşık 220 bin metrekarelik arazinin imar planlarının değiştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında yapılan, Beykoz Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda söz konusu arazi “Parklar çocuk bahçeleri oyun alanları “, “Karayolları Yol Kenar Koruma Kuşağı” ve “Oto Terminali” alanında kalmaktaydı. Vakıf, kendisine ön izinle verilen bu arazinin imar planlarının değiştirilerek, “Özel Eğitim” alanına alınmasını istedi. Söz konusu imar planı değişikliği teklifi,  Belediye Meclisi’nde değiştirilerek kabul edildi.

2010 yılında özelleştirilen TEKEL’in Unkapanı’ndaki binası da “kamu yararı” taşıyan eğitim hizmetlerinde kullanılması koşuluyla özel üniversite olan Medipol’e yine 49 yıllığına tahsis edildi. Koca’nın mütevelli heyeti başkanı olduğu İstanbul Medipol Üniversitesi’nin kampüsü olan binanın devir işlemi ihalesiz olarak gerçekleşti.

2012 yılında SGK’nin Kadıköy Koşuyolu’nda bulunan taşınmazı Medipol’e devredildi. Koşuyolu’nda bulunan ve değeri oldukça yüksek olan 2 bin 922 metrekarelik taşınmaz, üniversiteye sadece 2 milyon 949 bin TL bedelle satıldı.

Bu vesileyle birlikte İskenderpaşa’nın AKP ile ilgisi ve sağlık alanındaki “icraat”larına ilişkin Manifesto‘da yayınlanan bazı haberleri tekrar okurlarımıza sunuyoruz: