Tanzimde kıtlık başladı: Biberin tanesi 1, patatesin 2.30 liraya çıktı

Daha ucuz sebze alabilmeleri için tanzim satış noktalarına mecbur edilen yurttaşlar buralardan da eli boş dönmeye başladı. Marketlerde ise amaçlananın aksine fiyatlar daha da yükseldi.

Tanzimde kıtlık başladı: Biberin tanesi 1, patatesin 2.30 liraya çıktı

AKP’nin piyasalara göre daha ucuz sebze satışı ve çarşı pazar ile marketlerde fiyatları indirmek amacıyla kurduğu tanzim satış noktalarından kötü haberler geliyor.

Emekçileri uzun sebze ve meyve kuyruklarına mecbur bırakan ve yaklaşık 1 buçuk aydır devam eden uygulamada gelinen nokta itibariyle ‘ihtiyacı karşılamayacak’ eleştirilerinin haklı çıktığı görülüyor.

Tanzimin ikinci haftasından itibaren aralıklarla gelmeye başlayan kuru soğana son 3-4 gündür biber de eklendi. Bu ürünler sabah erken saatlerde bile bulunamıyor. Zaman zaman bu ürünlere patlıcan ve pirinç de ekleniyor. Salatalık, öğleden sonra ilk tükenen ürünler arasında. Öğleden sonra giden yurttaşlara 10 üründen ancak 3-4 ürün kalıyor.

UCUZ ÜRÜN İÇİN BEŞİKTAŞ’TAN MECİDİYEKÖY’E

Cumhuriyet‘ten Gamze Bal’ın haberine göre, İBB bünyesinde satış yapan Beltur çalışanları, sınırlı sayıdaki ürünler herkese yetsin diye bazı ürünlerdeki 3 kilo sınırını 2 kiloya düşürüyor. Kilo sınırından dolayı istediği miktarı alamayan bazı yurttaşlar da yeniden kuyruğa girmek zorunda kalıyor. Mecidiyeköy’deki tanzim noktasında kuyruğa giren bir yurttaş, “Beşiktaş’ta ürün çeşitliliği bittiği için Ortaköy’den çıkıp buraya geldim. Neden bize bu çileyi çektiriyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi. Yurttaşlar, tanzimdeki ürünlerin kalitesinden ve fiyatından memnun kalsalar da ürünlerin herkese yetmediğinden şikayetçiler. Taksim’deki bir yurttaş, kuru soğanı baktığı hiçbir tanzim noktasında bulamadığını, öğleden sonraya kaldığı için de istediği ürünlerin kalmadığını anlattı. Bir diğer yurttaş Gülsen Kütük, “Çalıştığım için öğleden sonra gelebiliyorum. Patlıcan, biber ve salatalık bulamıyorum” dedi.

Tanzim satışa ilk defa geldiğini, yalnızca patates ve domates alabildiğini belirten Sezai Karaosmanoğlu “Biber, salatalık, nohut ve pirinç de alacaktım ama kalmamış. Çok bir malzeme yok” diye konuştu.

KİLOSU FİYATINA TANESİ…

Öte yandan, marketler ve semt pazarlarındaki sebze fiyatları ise deyim yerindeyse cep yakıyor. Sivri biber geçen hafta 18 TL’yi aştığı  market ve pazarlarda dolmalık biber ise 15 TL’ye çıktı. En çok tüketilen domates, patlıcan, patates, biber gibi sebzelerin tanesi 1.40-2 lirayı buldu.

İşte Milli Gazete‘nin haberine göre fotoğraflara yansıyan fiyat etiketleri: