Tanzim satış 'çözüm'ünün nasıl ortaya çıktığı belli oldu

Bir çok il ve ilçedeki meydanlarda hayata geçen "tanzim satış noktaları" fikrinin nasıl ortaya çıktığı ve uygulama kararı aldığı ortaya çıktı.

Tanzim satış 'çözüm'ünün nasıl ortaya çıktığı belli oldu

AKP’nin meyve ve sebzedeki fahiş fiyatlara karşı ucuz satış iddiasıyla uygulamaya soktuğu “tanzim satış noktaları” fikrinin nasıl ortaya çıktığı belli oldu.

Hürriyet‘ten Vahap Munyar’ın “Vatandaşı fırsatçının eline bırakamayız” başlıklı yazısıyla köşesinde aktardığına göre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı sunumla meyve-sebze fiyatlarında hedeflenen iyileşmenin sağlanamadığını belirtti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan aldığı izinle Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle birlikte bir çalışma odasında geliştirdikleri “formül”ü Erdoğan’a sundu.

Albayrak’ın “Belediyeler eliyle devreye girilirse sebze-meyve fiyatlarını fahiş hale getiren fırsatçıların önünü kısa vadede kesebileceğimize inanıyoruz.” diyerek sunduğu teklif Erdoğan’dan da onay aldıktan sonra uygulamaya alındı.

Munyar’ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki son Bakanlar Kurulu toplantısında ekonomiyle ilgili sunum yaptı, makro verilerdeki toparlanmayı ortaya koydu. Ancak, kendisi dahil gıda fiyatları ilgili bakanlıkların üzerinde durduğu sancı oldu:

– Maalesef meyve-sebze fiyatlarında hedeflenen iyileşme sağlanmış değil.

Albayrak, bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan izin istedi:

– Gıda fiyatlarını yukarı çeken nedenlerle ilgili uzun vadeli çözümlerimiz var. Müsaadeniz olursa ilgili Bakan arkadaşlarımla sıkıntıyı kısa vadede çözebilecek bir formül geliştirelim.

Albayrak, Cumhurbaşkanı’ndan müsadeyi aldıktan sonra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle birlikte bir çalışma odasına geçti. Gıda İzleme Komitesi’nde ayrıca beraber çalıştıkları Bakan arkadaşlarına Bakanlar Kurulu’ndaki sözünü yineledi:

– Sebze-meyve fiyatlarındaki fahiş duruma kısa vadede bir çözüm bulmamız lazım.

Pekcan, Ticaret Bakanlığı ekiplerinin denetimler sırasında karşılaştığı bazı konuları paylaştı:

– Sebze-meyvenin üreticiden tüketicinin sofrasına kadar olan yolculuğunda fırsatçılık yapanların olduğunu denetimler sırasında da gördük. Fiyatı yükseltmek için ürünün bir bölümünü çürümeye bile terk edenler bile var.

Albayrak, iki Bakan arkadaşıyla konuya yaklaşımını paylaştı:

– Bizim vatandaşı fırsatçıların eline bırakmamamız lazım. Fırsatçıların önünü kesecek bir formülü hızla devreye almamız lazım.

Üç Bakan’ın ortak toplantısında şu formül ortaya çıktı:

– İstanbul ve Ankara’dan başlayarak büyükşehir belediyeleri devreye girse. Ürünü doğrudan seradan alıp, vatandaşa satsa, aradaki zincirde yer alan fırsatçıları ortadan kaldırırız.

Albayrak, görüş birliğine vardıkları formülü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu:

– Belediyeler eliyle devreye girilirse sebze-meyve fiyatlarını fahiş hale getiren fırsatçıların önünü kısa vadede kesebileceğimize inanıyoruz.

Uzun vade için hazırlıkları olduğunu da aktardı:

– Seracılık desteği, paketleme ve tarıma dönük lojistik projeleri, Hal Kanunu’nda değişiklik, sebze-meyveyi uçtan uca izlemeyi sağlayacak uygulamalar başta olmak üzere uzun vadeli planlarımız da elbette var. Ancak, bunların devreye girmesi, oturması zaman alabilir. Biz belediyelerin devreye girmesi ile bu kış ve gelecek kış için sıkıntıyı atlatabiliriz. Zamanla asıl projelerimiz devreye girer.

Albayrak, Cumhurbaşkanı’nın onayı üzerine İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarını aradı. Bu görüşmelerle birlikte sebze-meyvede “tanzim satış” devreye girdi.