Tahran'da eğitime 'hava kirliliği' arası

İran'ın en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliği, şehir halkının sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Sanayi bölgelerinin şehir içinde kalması, trafikte çok sayıda eski model aracın bulunması ve kullanılan yakıtın kalitesizliği hava kirliliğinin en önemli sebepleri arasında.

Tahran'da eğitime 'hava kirliliği' arası

İran’ın başkenti Tahran’da ölçülen hava kirliliğinin tüm gruplar için riskli olduğu açıklandı. Bu nedenle de Tahran’da bugün ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verildi.

Tahran’la birlikte 2 eyalet ve 3 kentte de okullar 1 günlüğüne tatil edildi.

Gerekli acil müdahaleler için kentlerin çeşitli noktalarında da ambulansların hazır bekletileceği belirtildi.

Ayrıca kamyonların trafiğe çıkmasıyla ilgili sınırlamanın devam edeceği ve şehir içi toplu taşıma ücretlerinin yarıya indirileceği açıklandı.

BÜYÜKŞEHİRLERDE  TOPLU TAŞIMA KANUNU

Meclisteki İmar Komisyonu Üyesi Mehrdad Bauc Lahuti de Tahran ve diğer büyükşehirlerin hava kirliliği konusunda ne yazık ki iyi bir durumda olmadığını belirterek, “Yılda 3 bini Tahran, 2 bini diğer eyaletlerde olmak üzere yaklaşık 5 bin kişi hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor.” dedi.

Büyükşehirlerde ulaşımın yüzde 75’inin toplu taşıma araçlarıyla yapılması konusunda kanun çıkardıklarını aktaran Lahuti, bu planlamanın Tahran’da ulaşımın yüzde 25’inin metro, yüzde 25’inin otobüs, yüzde 25’inin taksi ve yüzde 25’inin ise şahsi araçlar ile sağlanması şeklinde olduğunu söyledi.

Hazırlanan plan doğrultusunda güzel adımlar atıldığını kaydeden Lahuti, şöyle devam etti:

“Halkımız ulaşım konusunda yüzde 75 toplu taşıma araçları ve taksileri, yüzde 25 de kendi şahsi araçlarını kullanmalıdır. Konunun diğer bir yönü de ülkede kullanılan otomobillerin kalite ve hususiyetlerinin arttırılmasıdır. Elektrikli otomobil kullanımı için çıkardığımız kanunlarda büyük kolaylıklar sağladık. Elektrikli otomobil ithal eden firmalarımızı tüm gümrük vergilerinden muaf tuttuk, bu bence çok önemli bir adımdı. Bunun yanında yerli otomotiv üreticilerimizden de elektrikli otomobil üreten firmaları vergiden muaf tutuyoruz. Bu, aynı zamanda insanlarımızın elektrikli araca ilgisini arttıracaktır.”