Suudiler çağa ayak uydurdu: Kadınlara yurtdışına çıkma özgürlüğü geliyor

Suudi Arabistan’da kadınların tek başına yurt dışına seyahat etmelerine bu yıl içerisinde izin verilmesinin beklendiği belirtildi. Suudi Arabistan’da kadınlar ve 21 yaşın altındaki erkekler yakın bir erkek akrabasının izni olmadan ülkeden ayrılamıyor.

Suudiler çağa ayak uydurdu: Kadınlara yurtdışına çıkma özgürlüğü geliyor

Suudi Arabistan’da kadınların tek başına yurt dışına seyahat etmelerine bu yıl içerisinde izin verilmesinin beklendiği belirtildi.
İngiliz The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Suudi Arabistan, bu yıl içerisinde kadınlara da bir erkeğin izni olmaksızın tek başına yurt dışına çıkabilmelerine izin vermeyi planlıyor.

ERKEK AKRABA İZNİ OLMADAN GİDEMİYORLAR

Suudi Arabistan’da kadınlar ve 21 yaşın altındaki erkekler yakın bir erkek akrabasının izni olmadan ülkeden ayrılamıyor.

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesindeki haberde de söz konusu yasağın 18 yaş üstü kadınlar için kaldırılmasından söz edilirken, bu yasağın 21 yaşın altındaki erkekler için de kaldırılacağı ifade edildi.

İZİNSİZ EVLENME, BOŞANMA, PASAPORT EDİNME HAKLARI YOK

Suudi Arabistan’da halen kadınlar yasalar gereği, evlilik, boşanma veya pasaport edinme gibi tercihleri için yakın bir erkek akrabasından izin almak durumunda kalıyor. Sistem ayrıca kadınların aile içi şiddet, cinsel saldırı veya boşanmalarda çocuğun velayet hakkı gibi durumlarda yardım almalarını zor hale getiriyor.

Suudi Arabistan’da geçen yıl eylül ayında kadınlara ehliyet alma ve araç kullanma izni verilmişti.