Suudi petrol tesislerini vuran Husiler: BAE de hedefimizde

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'da bulunan Saudi Aramco şirketine ait petrol tesislerini vuran ve Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin yarı yarıya düşmesine sebep olan Husiler, bu sefer 3 yıldır Yemen'e dönük saldırılarına devam eden BAE'yi vuracaklarını açıkladı.

Suudi petrol tesislerini vuran Husiler: BAE de hedefimizde

Suudi Arabistan’daki petrol tesislerinin vurulmasının ardından İran’la yaşanan gerilim sürerken, saldırıları üstlenen Husiler Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) hedef alan bir açıklama yaptı. Milislerin sözcüsü Yahya Sarya, “BAE içinde birçok noktayı hedef olarak belirledik” dedi.

Yemen’deki savaşın taraflarından, Husilerin sözcüsü Yahya Sarya, “Emirlik rejimi, size söylüyoruz, tek bir operasyonumuz size çok pahalıya mal olur. Pişman olursunuz. Evet, komutanımız önümüzdeki günlerde ya da haftalarda silahlı güçlerimize bu yönde bir emir verirse pişman olursunuz. Bugün ilk kez açıklıyoruz: BAE sınırlarında, kapsama alanımız içinde olan onlarca hedefimiz var. Bazıları Abu Dabi’de ve her an saldırılabilir konumda” diye belirtti.

‘BAE SALDIRILARINI DURDURMAZSA VURURUZ’

Yemen’deki iç savaşta Husilere karşı savaşan BAE’de birçok bölgeyi tespit ettiklerini ve “hedef olarak belirlediklerini” söyleyen Sarya “Bugün silahlı güçlerimiz rekor sürede insansız hava aracı üretebilir. Silahlı kuvvetler, her gün bir insansız hava aracı yapabilme kapasitesine eriştiğini kanıtladı” diye kaydetti. “BAE’nin saldırganlığına yanıt vermekten çekinmeyiz. Saldırgan ülkelerin sınırları içindeki tüm meşru hedeflere yönelik adım atma hakkımızı kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü Suudi Arabistan’ın en büyük petrol tesislerinden ikisine yönelik düzenlenen ve dünya petrol arzını da etkileyen saldırıları Husiler üstlenmişti. Ancak Suudi Arabistan ve ABD, saldırının Husiler tarafından değil, doğrudan İran tarafından yapıldığını savunuyor. İran ise iddiaları reddediyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el Malki, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında saldırının Yemen’den gelmesinin mümkün olmadığını, Husilerin İran’ın yaptıklarının üzerini örttüğünü söylemişti.

Yemen’de 2015’in Mart ayından bu yana süren Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyonun saldırılarında onbinlerce Yemenli öldü. Milyarlarca dolar harcanmasına, sürekli hava ve kara saldırıları yapılmasına rağmen Suudi destekli güçler önemli bir ilerleme kaydedebilmiş durumda değiller. Husiler ise Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyonun saldırılarına, bu ülkelerin içinde bulunan petrol tesisleri başta olmak üzere, ekonomik olarak önemli olan tesisleri vurarak karşılık veriyor. Ülkedeki çatışmaları durdurmaya dönük yapılan uluslararası girişimler ise koalisyon tarafından sonuçsuz bırakılıyor.