Sütaş'ta sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin hukuk zaferi

Sütaş'ta sendikalaştıkları için işten atılan 35 işçi açtıkları davaları kazanarak işvereni sendikal tazminata mahkum etti.

Sütaş'ta sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin hukuk zaferi

Sütaş patronu, 2017 yılında Tek Gıda-İş’te örgütlendikleri için Karacabey fabrikasında işten attığı 35 işçinin açtığı davayla tazminata mahkum edildi.

Anayasal hakları olan sendikalaşma haklarını kullanmalarının karşılığında işten atılan işçiler, başlattıkları hukuk mücadelesinin sonunda Sütaş’ı 4 net 12 brüt maaş tutarında sendikal tazminata mahkum etti.

Kararı Manifesto‘ya değerlendiren Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, “2012 yılında örgütlenmeye başladığımız Sütaş’ta 2014 yılında ciddi eylemler yapmıştık. Sütaş’ın patronu TÜSİAD Başkanlığından istifa etmişti. Daha sonra yeniden Sütaş’ta örgütlenmeye başladığımızda Karacabey fabrikasında 63 arkadaşımızı, Aksaray fabrikasından da 17 tane sendika üyesi arkadaşımızı işten çıkarttı. Daha sonra hukuki davalar başlattık, şimdi ise davalardan sonuç almaya başladık.” ifadelerini kullandı.

Sütaş işverenine bir kere de çağrı yaptıklarını belirten Karlıkaya, “Sendikal mücadele hiçbir zaman bitmeyecek. Sendikayı biz işyerine sokarız. Sütaş işvereni işçilerin anayasal haklarına saygılı olmalıdır. Aksi takdirde aynı yola giderse bu mücadele Cargill’de olduğu gibi eylemselliğe gider.” dedi.