Suriye'den ABD'nin Türkiye ile 'ateşkes' anlaşmasına ilk tepki

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, ABD ile Türkiye arasında varılan 'Barış Pınarı Harekatı'nın durdurulması anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye'den ABD'nin Türkiye ile 'ateşkes' anlaşmasına ilk tepki

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Türkiye’yle ABD’nin Suriye’nin kuzeyine yapılan operasyona ilişkin vardığı anlaşmayı değerlendirdi.

Şaban, Suriye’nin kuzeyine yönelik başlatılan operasyonun durdurulması konusunda varılan anlaşmaya ilişkin “ABD ile Türkiye’nin anlaşması muğlak” ifadelerini kullandı.

“SDG ile şu ana dek önemli adımlar attık, her meselenin bir anda çözülmesine gerek yok.” sözlerine yer veren Şaban ”SDG ile uzlaşı çok önemli, Suriyelileri bir araya getiriyor. Suriye’de birçok etnik kökenden ve farklı inançlardan insanlar var. Biz Kürtler, Araplar, Ermeniler gibi ifadelerle ayırmak istemiyoruz.” dedi.

‘KÜRT OTONOMİSİ İÇİN ZEMİN YOK’

El Mayadin kanalına konuşan Buseyna Şaban, Suriye’de otonom bir Kürt bölgesinin kurulmasına kategorik olarak karşı çıktıklarını da söyledi. “Şam yönetiminin Suriye’de yeni bir Irak Kürdistanı kurulmasını kabul etmeyeceğini” belirten Şaban, “Kürt otonomisi için bir zemin yok” dedi.

Şaban’ın ayrıca şu ifadeler yer verdi:

”Güvenli bölge kavramı yanlış, olursa ismi işgal altındaki bölge olur. Bugün Esad’ın dediği gibi saldırganlığa karşı koyacağız. Afrin’i, Jarablus’u ve İdlip’i nasıl kurtaracağımızı düşünüyoruz. Soçi’deki görüşmeye dair basında çıkan iddialar dışında elle tutulur bir şey yok. Ruslar da bize bir şey bildirmiş değil.”