Suriye'de uluslararası 'güvenli bölge' öneren Almanya: 2500 askerimiz hazır

Almanya Genelkurmay Başkanlığı, oluşturulması planlanan güvenli bölge için, uluslararası bir karar alınması halinde 2 bin 500 asker göndermeyi planlıyor. Almanya, Birleşmiş Milletler veya çok uluslu bir gücün bölgede güvenliği sağlaması halinde bu uluslararası gücün komutasını da üstlenebileceğini duyurdu.

Suriye'de uluslararası 'güvenli bölge' öneren Almanya: 2500 askerimiz hazır

Almanya, Suriye sınırında uluslararası “güvenli bölge” kurulmasını teklif etmiş; Avrupa’ya da ‘gelişmeleri izlemekle yetinmeme’ telkininde bulunmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yerine geçmesi beklenen Savunma Bakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik partisinin lideri olan Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye’nin Türkiye sınırında uluslararası bir güvenli bölge kurulması önerisinde bulundu. Alman ordusunun bu bölgeye 2 bin 500 asker göndermeye hazır olduğu ileri sürüldü.

Alman Bakan Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava ile Türkiye sınırında oluşturulacak “uluslararası güvenli bölge” planını NATO’ya sundu. Bakan Kramp-Karrenbauer, bu sınırın sadece Rusya ve Türkiye’nin kontrolüne bırakılmaması gerektiğini belirterek “Mevcut durum tatmin edici bir çözüm değil” diye konuştu.

Alman basınına göre ise Almanya Genelkurmay Başkanlığı, oluşturulması planlanan güvenli bölge için, uluslararası bir karar alınması halinde 2 bin 500 asker göndermeyi planlıyor. Almanya, Birleşmiş Milletler veya çok uluslu bir gücün bölgede güvenliği sağlaması halinde bu uluslararası gücün komutasını da üstlenebileceğini duyurdu.

Almanya Genelkurmayı’na göre planlanan güvenli bölge, 40 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte olacak. Alman askeri yetkililer, bölgeye gönderilecek taburda gözcü, özel tim, zırhlı birlikler, obüsler, ağır silahlar, mayın temizleyicilerin yer alacağını belirtti. Alman ordusu Tornado keşif uçakları ve Eurofighter jetleri ile bu güce hava desteği vermeye de hazırlanıyor.

Almanya’nın önerisine destek veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “NATO müttefiklerinin teklif getirmesi olumlu. Bu tip tekliflerle ilerlenebilir ve politik kalıcı çözümler üretilebilir” ifadelerini kullanmıştı.

Belçika Savunma Bakanı Didier Reynders teklife, “Haritada değişiklikler olmuş. Önce durumun gözlenmesi ve ona göre adım atılması gerekir” diyerek yaklaşırken; Rusya, Rojava’da NATO’nun dahil olduğu bir güvenli bölge planına karşı çıkıyor.