Suriye: Türkiye teröristleri destekleyerek 2011’den beri Adana Mutabakatı’nı ihlal ediyor

Suriye Dışişleri, Türkiye ve Rusya tarafından 'hatırlatılan' Adana Mutabakatı hakkında açıklamada bulundu.

Suriye: Türkiye teröristleri destekleyerek 2011’den beri Adana Mutabakatı’nı ihlal ediyor

Suriye Dışişleri, Türkiye ve Rusya tarafından ‘hatırlatılan’ Adana Mutabakatı hakkında açıklamada bulundu.

Suriye Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Türkiye teröristleri destekleyerek ve Suriye topraklarını işgal ederek 2011’den beri Adana Mutabakatı’nı  ihlal ediyor” denildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Adana Mutabakatı ile ilgili son demecine tepki göstererek, Türkiye’yi 2011’den bu yana teröristleri desteklemekle ve Suriye topraklarını işgal ederek anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.

Erdoğan, Adana mutabakatına dair, “En son baba Esed’in olduğu dönemde 1998’de imzalanmış Adana Mutabakatı var. PKK terör örgütünün mensuplarının bize teslim edilişini, terörle mücadeleyi ele alan bir mutabakat. Önemli bir adımdı. Şu anda belki bunun tekrar gündeme getirilmesi söz konusu olabilir. Nitekim Sayın Putin de bunu özellikle gündeme getirdi; “Adana Mutabakatı önemli bir konu. Türkiye bunu işlemeli” açıklamasında bulunmuştu.

Suriye resmi haber ajansı SANA‘nın haberine göre, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’ndan yetkili bir kaynak “Adana Mutabakatı” konusuna öne sürülen haber ve açıklamalara dair bir açıklama yaptı. www.gazetemanifesto.com

Yetkili kaynak, bugün yaptığı açıklamada Suriye’nin Adana Mutabakatı ve terörle mücadele konusunda iki devlet arasındaki tüm anlaşmalara hala tam olarak bağlı olduğunun altını çizerken; Türkiye rejiminin 2011 yılından beri bu anlaşmayı ihlal ettiğini ve ihlal etmeye devam ettiğini ifade etti. Yetkili kaynak Türkiye rejiminin 2011 yılından beri Suriye ve halkına karşı teröre her türlü desteği temin edip finanse ettiğini, eğitimin yanı sıra güvenli geçit ve barınak temin ettiğini vurguladı.

Kaynak, Türkiye’nin aracı kullandığı ve kendisine tabi teröristler aracılığı ile Suriye topraklarını da işgal ettiğini belirtirken; aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de doğrudan Suriye topraklarına sokularak işgale sebebiyet verdiğini açıkladı.

Yetkili kaynak, Adana Mutabakatı’nın yeniden etkinleştirilmesinin ve iki devlet arasındaki sınırların eski haline dönmesinin gerektirdiğini ifade etti. Adana Mutabakatı’nın yeniden etkinleştirilmesi için aynı zamanda Türkiye’nin teröre her türlü desteğini kesmesi gerektirdiğini vurgulayan yetkili kaynak; Suriye topraklarında bulunan askeri güçlerinin tamamını geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

Yetkili kaynak, ancak bu şekilde iki devlet ve sınırlarının güvenliğini garantileyen Adana Mutabakatı’nın yeniden etkinleştirilebileceğini açıkladı.