Suriye notları: Geçtiğimiz hafta neler öne çıktı?

Suriye'yle ilgili geçtiğimiz hafta öne çıkan başlıklar, İdlib'de HTŞ'nin hakimiyeti ele alması, ABD'nin "çekilme" takvimi, Suriye'ye yönelik İsrail saldırganlığı ve Şam yönetimiyle diplomatik ilişkiye yeniden kurma hazırlığı yapan ülkelere İtalya'nın da eklenmedi oldu...

Suriye notları: Geçtiğimiz hafta neler öne çıktı?

HABER MERKEZİ

Suriye’deki gelişmeleri derlediğimiz notlarımızda geçtiğimiz haftanın öne çıkan başlıklarından bir tanesi İdlib’de El Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen El Nusra’nın öncülük ettiği Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı gruplar tarafından oluşturulan Ulusal Kurtuluş cephesi arasındaki devam eden çatışmalar idi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre HTŞ militanları, İdlib’in güneyinde Kurtuluş Cephesi’nin mevzilerine çok yakın bir noktada konuşlandı. HTŞ militanları, İdlib’e komşu Halep kentinin batı kesimini tamamen kontrolü altına aldığı iddia edildi.

Çatışmaların  yoğunlaştığı günlerde ise Türkiye’de ilk defa HTŞ’ye yönelik bir operasyon düzenlendi ve Adana’da 13 kişi gözaltına alındı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri HTŞ’nin hücre yapılanmasının bulunduğu tespit edilen adreslere gitti. Adana merkezli operasyonda Ankara ve İstanbul’da 18 adrese eş zamanlı olarak baskın düzenledi. Baskında Fukara Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Fukara-Der) Genel Başkanı Hasan Süslü ile birlikte 13 kişi gözaltına alındı.

POMPEO VE ÇAVUŞOĞLU’NDAN SURİYE GÖRÜŞMESİ

Suriye’yi de doğrudan ilgilendiren bir başka gelişme ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu turu idi. Pompeo, Mısır ziyaretinin son gününde devlet televizyonuna mülakat verdi. Arapça tercümesi yayımlanan mülakatta Pompeo, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile geçen perşembe günü telefonda görüştüklerini bildirdi. Pompeo, Türkiye ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının uygulanması konusundaki detaylar üzerinde anlaşacaklarını kaydetti.

“Çekilmenin terör örgütleri tehdidinin bertaraf edilmesi ve güvenliğin sağlanmasıyla eşzamanlı gerçekleşeceği”ne değinen Pompeo, “Terör örgütlerine siyasi ve maddi baskılar uyguladık. IŞİD ile mücadelemize Asya ve Kuzey Afrika’da devam edeceğiz.” dedi.

İSRAİL SALDIRGANLIĞI DEVAM EDİYOR

Saldırganlığını her geçen gün arttıran İsrail, Suriye’ye geçtiğimiz hafta yine hava saldırısı düzenledi. Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), İsrail’in Suriye’ye çok sayıda füze saldırısında bulunduğunu; çoğunun önlendiğini, sadece bir füzenin bir depoyu vurduğunu duyurdu.

Ajans, Suriye hava savunma sistemlerinin füzeleri engellediğini ancak sadece bir füzenin Şam Havaalanındaki depolardan birine isabet ettiğini bildirdi.

Ajans, Suriye Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırarak verdiği haberde, Şam Uluslararası Havalimanı’ndaki hava trafiğinin saldırılardan etkilenmediğini yazdı.

“İTALYA, ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ’Nİ YENİDEN AÇMAYA HAZIRLANIYOR”

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre ülkenin en büyük gazetelerinden La Repubblica, “Savaş sonrası Suriye’de diplomasi denemeleri: İtalya büyükelçiliğini yeniden açmaya hazırlanıyor” başlıklı bir haber yayımladı.

Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi de “bu adımın gerekliliğinin ve zamanlamasının değerlendirildiğini” söyledi.

La Repubblica’nın haberinde, İtalya’nın Suriye’deki büyükelçiliğini yeniden açan ilk Avrupa ülkesi olabileceği iddia edildi. Diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, İtalyan hükümetinin Şam Büyükelçiliği’ni yeniden faaliyete sokma hazırlıkları kapsamında haftalardır hamlelerde bulunduğu belirtildi.

Gazeteye konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise büyükelçiliğin yeniden açılması için “halen yerine getirilmesi gereken çok sayıda siyasi adımın” bulunduğunu vurguladı. İsmi gizli tutulan İtalyan Dışişleri yetkilileri, bu konuda Avrupa Birliği ile uyum içinde hareket edeceklerini belirtirken “Ancak bu aşamada tartışılan şey (büyükelçiliğin) açılıp açılmayacağı değil, ne zaman açılacağı” dedi.