Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye'ye gerçek amaçlarının ne olduğu sorulmalı

Türkiye’nin İdlib'deki gözlem noktasına Suriye tarafından saldırı düzenlendiği yönündeki açıklamasının ardından, Suriye Dışişleri Bakanı ‘Ankara ile çatışma istemediklerini’ söylerken "Türkiye Nusra cephesini mi koruyor? Gerçek amaçları ne?" diye sordu.

Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye'ye gerçek amaçlarının ne olduğu sorulmalı

Resmi temaslar kapsamında Çin’de bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, mevkidaşı Wang Yi ile birlikte düzenlenen ortak brifing sırasında Türkiye’ye mesaj verdi.

“Umuyoruz ki ordumuz ve Türkiye ordusu savaşmayacak. Bu bizim ilkeli duruşumuz” diyen Velid Muallim, “Savaştığımız kesim teröristler, özellikle İdlib’dekiler, ki orası da Suriye’ toprağı, ülkemizin bir parçası. Soru şu ki, Türkiye Suriye’de ne yapmak istiyor? Türkiye, Suriye toprağının bir bölümünü işgal ediyor ve Suriye’nin belli bölgelerinde askeri varlığı mevcut” diye konuştu.

Muallim “Türkiye Nusra cephesini mi koruyor? Doğu Türkistan İslam Hareketi’nin de dahil olduğu terörist grupları mı koruyor? Bu sorular Türkiye’ye sorulmalı, gerçek amaçları ne? Biz bu terörist gruplara ve örgütlere karşı savaşıyoruz. Tüm dünya biliyor ki bizim savaştığımız bu gruplar teröristler” dedi.

“Terörizmle mücadelenin uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğunun altını çizmek isterim” diye devam eden Muallim, “Başta ABD’liler ve Türkler olmak üzere yabancı güçlerin tümü Suriye topraklarını terk etmeli” vurgusunu yaptı.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI: PANDORA’NIN KUTUSUNU AÇMAYIN

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, ABD ve İran arasında artan gerilime işaret ederek Ortadoğu’da ‘Pandora’nın kutusunun’ açılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Wang, “Taraflara mantıklı kalmaya ve kendini dizginlemeye davet ediyoruz. Bölgesel gerilimi tetikleyecek tansiyonu yükselten davranışlarda bulunmamaya ve Pandora’nın kutusunu açmamaya çağırıyoruz” dedi.

Özelikle ABD’ye seslenen Wang, “ABD aşırı baskı yöntemini değiştirmeli. Tek taraflı davranışların uluslararası hukukta yeri yok. Sorunu çözmediği gibi daha büyük krizlere yol açıyor” uyarısında bulundu.