Sudan'da OHAL ve sokağa çıkma yasağı

Sudan'da 30 yıllık Beşir döneminin sona erdiğini ilan eden ordu, OHAL ilan etti.

Sudan'da OHAL ve sokağa çıkma yasağı

Sudan ordusu, halka sokağa çıkma yasağına uyması konusunda çağrısı yaptı.

Sudan’da 30 yıllık Beşir döneminin sona erdiğini ilan eden ordu, OHAL ilan etti.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, halktan, güvenlik gerekçesiyle 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağına uymaları istendi.

Açıklamada, silahlı kuvvetler ile güvenlik komitesi, kamu güvenliği, vatandaşların can ve mal emniyetini sağlama görevlerini yerine getirene kadar bu karara uyulması gerektiği yazıldı.

Savunma Bakanı Avad bin Avf, devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuş ve ülkede 3 aylık OHAL ilan edildiğini söyleyerek, ülke genelinde bir ay boyunca 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklamıştı.

Ayrıca gazeteci Hasan Sivri, Sudan Komünist Parti-Siyasi Büro’nun ülkedeki durum ile ilgili açıklama yaptığını duyurdu.

Hasan Sivri’nin bilgilendirme paylaşımı şöyle:

“Sudan Komünist Parti-Siyasi Büro açıklama yaptı: “Siyasal İslam diktasına karşı ayaklananan kitlelerin onurlu mücadelesine karşı bir saray darbesi gerçekleşmiştir. El-Beşir’in partisi ve rejimi, asker elbisesi ile ihya edilmek istenmektedir. Askeri darbeyi reddediyoruz.”

“Silahlı Kuvvetleri derhal yönetimi halk hareketi güçlerine devretmeye çağırıyoruz. Halkımızı Hartum’daki Genelkurmay Başkanlığı önünde toplanmaya çağırıyoruz. (Partinin dahil olduğu muhalif çatı yapı da toplantı çağrısı yaptı)”

Birgün’den Ekin Akyaz’a konuşan Sudan Komünist Partisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Dr. Mourad Mohamed ise, “Beşir gidiyor ama biz sokakları terk etmiyoruz, gençler sokakları terk etmiyor. Sudan’da her yaştan insanla bir aradayız. Ordunun kararı bizim için şaşırtıcı oldu ama sokaklardan çekilmeyeceğiz. Şimdi zaten henüz net bir açıklama da yapılmadı. Halk ve bizler de bundan sonraki yol haritamıza ilişkin o kararı bekliyoruz. Tam 30 yıldır Beşir diktatörlüğü altında yönetiliyoruz. Bu çok uzun bir süre insanların öfkesi bir anda dinmeyecek. Beşiri de takipçilerini de kovacağız” diye konuştu.

Mohamed, “Henüz tutuklu yoldaşlarımız çıkarılmadı, fakat inanıyoruz hepsi çıkacak, hapishanelerde taciz ve işkence altında tutulan tüm yoldaşlarımız için sokaklardayız” ifadelerini kullandı.

Mohamed açıklamalarını “Bütün diktatörler devrilecek” diyerek sonlandırdı:

“Arzu ettiğimiz Devrim bir anda gelmeyecek ama şu an Sudan’da yaşanan da bir Devrim. Tam 30 yılın ardından bugün Beşir gidiyorsa, biz her akşam ve sabah nöbetleşe sokakları doldurduğumuz için gidiyor. Ordu kendisini kurtarmak istiyor, halk şimdilik buna seviniyor. Ama bu kez çok daha kararlıyız. Bu süreçte bize ulaşan, tüm yoldaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bütün diktatörler devrilecek!”