Sudan'da darbe: Halk, ordu açıklamasından sonra sokakları terk etmeyeceğini açıkladı

Sudan'da diktatör Ömer el-Beşir'in ordu tarafından tutuklanmasının ardından halk güçleri, "Bir askeri darbeyi başkasıyla değiştirmeyeceğiz" diyerek sokak eylemlerine devam edeceğini bildirdi.

Sudan'da darbe: Halk, ordu açıklamasından sonra sokakları terk etmeyeceğini açıkladı

Sudan’da bugün gerçekleşen askeri darbe sonrası ordu, Devlet Başkanı Ömer-el Beşir’in tutuklandığını ve 3 ay olağanüstü hal ilan edildiğini bildirilirken ülke genelinde 1 ay boyunca saat 19.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı getirildi.

Silahlı Kuvvetler adına Savunma Bakanı Awd bin Awf darbe bildirisini okurken, Halk Savunma Bakanlığı önünde “Bir askeri darbeyi başkasıyla değiştirmeyeceğiz” sloganı attı.

Gazeteci Hasan Sivri’nin aktardığına göre Sudan Özgürlük ve Değişim Güçleri, “Darbe beyanını reddediyoruz ve halklarımızı genelkurmay başkanlığı önünde ve tüm kentlerde toplanmaya çağırıyoruz. Yönetim, sivil bir geçiş meclisine teslim edilene kadar sokaklardayız.” açıklaması yaptı.

“AWF’IN BEYANINDA HALKIN TALEPLERİ YOK”

Hasan Sivri, Sudan Komünist Partisi’nin de halkı sokağa çağırdığını belirtirken, Sudan muhalefetinin çatı örgütünün sözcüsü İsmail Tac’ın yaptığı açıklamada  “Bu rejimin askeri darbesidir. El-Beşir ve rejim yetkililerine güvenli çıkış yoludur. Reddediyoruz. Sokaklardan çekilmiyoruz. Gençlerin, kadınların ve devrimcilerin olmadığı bir geçiş sürecini de askeri meclisi de reddediyoruz. Rejimin başı dışında değişen hiçbir şey yoktur. Rejimin esas partisi ve yetkilileri, silahlı çeteleriyle bizi hedef almaya devam ediyor. Darbe beyanında ilan edilen askeri komitede kimler var? Neden bu isimleri duymuyoruz? Kim bu darbe komitesi? Reddediyoruz. Ömer El-Beşir neden hapiste değil de ev hapsindedir? Halkın sokaklarda dile getirdiği hiçbir talep yerine getirilmiş değil. Aws Bin Awf’ın beyanında bizim taleplerimiz yok. Rejimin devamı ve güvenli çıkışı var.” dediğini belirtti.