Sudan Askeri Konseyi sokağa çıkma yasağını iptal etti

Sudan'da sokağa çıkan eylemciler, Sudan halkını sokağa çağıran sendikalar birliğini işaret ederek; 'eğer sendikalar birliği çağırı yaparsa protestolarını bitirip evlerine döneceklerini' ilan ettiler.

Sudan Askeri Konseyi sokağa çıkma yasağını iptal etti

Sudan Askeri Konseyi, 11 Nisan günü gerçekleşen darbe ile birlikte Ömer El Beşir’in görevinden alınması ile OHAL ve sokağa çıkma yasağını hayata geçirmişti.

Askeri Konsey Sudan’da cumartesi günü sokağa çıkma yasağını kaldırarak halkı gündelik yaşama dönmeye çağırdı. Hartum’daki basın toplantısında, devlet televizyonunda, konseyin başkanı Abdul Fattah El-Burhan konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Biz vatandaşların yaşam yüküyle başka çıkmaları için yardımcı olmak ve herkesi normal gündelik yaşama dönmeye teşvik etme sorununun çözümü için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

11 Nisan’daki askeri darbeden hemen sonra ve Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in devrilmesinin ardından halkın sokağa çıkması konusunda ciddi kısıtlamalar getirilmişti. Ancak sokağa çıkma yasağına rağmen, protestocular önümüzdeki iki gün boyunca Hartum sokaklarında kalmaya devam ettiler. Ordunun çağrısına cevap olarak eylemciler, Sudan halkını sokağa çağıran sendikalar birliğini işaret ederek; ‘eğer sendikalar birliği çağırı yaparsa protestolarını bitirip evlerine döneceklerini’ ilan ettiler.

El Burhan’a göre ise “tüm taraflarla görüştükten sonra yeni bir hükümet oluşturulacak”. Bu bağlamda, bütün siyasi güçleri “geniş bir diyalog için” çağırdı ve ülkedeki geçiş süresinin iki yıl olacağını doğruladı.

Bu arada, Al-Hadath televizyonunda cumartesi günü bildirdiği gibi, Askeri Konsey siyasi komitesi başkanı General Omar Zayn El-Abidin, siyasi güçlerle diyalogdan sorumlu. 12 Nisan’da yapılan Hartum’da düzenlenen basın toplantısında El Abidin, ordunun sivil hükümetin oluşumuna ve faaliyetlerine müdahale etmeyeceği, Bakanlar Kurulu’nda sadece İçişleri Bakanlığı ve savunma bakanlığı tarafından temsil edileceği yönünde oldu.

Eski rejimin ortadan kaldırılması

TASS Rus Haber Ajansı’nın haberine göre, Geçici Askeri Konsey başkanı, önceki rejimle bağlantılı ülkedeki her şeyi ortadan kaldırmaya söz verdi. Geçici Askeri Konsey, “Eski el-Beşir rejiminin tüm sembolleri ortadan kaldırılacak” derken, El Burkhan eski resmi makamlarla ilişkili tüm resmi hükümeti ve parti sembollerini sökmeyi emretti. Ancak bu açıklamadan önce, Ömer El Beşir’in portreleri ülkede sökülmeye başlanmıştı.

Ayrıca, El Burkhan her yerde yolsuzlukla mücadele sözü verdi. Sudan günümüzde düşük yolsuzluk algısı endeksinde dünya sıralamasında 180 ülke arasında 172. sırada.