Soylu'dan Suriyeliler için Maraş ve Çorum katliamları benzetmesi

İçişleri Bakanı Soylu, Suriyelileri hedef alan saldırılarla 'yeni bir Maraş ve Çorum' yaşatılmak istendiğini öne sürdü.

Soylu'dan Suriyeliler için Maraş ve Çorum katliamları benzetmesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen İstanbul’daki Göç Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.

Konuşmasında Suriyelileri hedef alan saldırılara değinen Soylu, yaşananları 1980 öncesinde yükselen işçi sınıfı mücadelesini boğmak için yapılan Çorum ve Maraş katliamlarına benzetti. Soylu’nun AKP’nin Yeni Osmanlı hayalleri uğruna cihatçı çeteleri kullanıp emperyalizmle işbirliği yaparak uyguladığı baştan aşağı yanlış Suriye politikası konusunda büyük bir tarih çarpıtmasıyla kafa bulandırmaya çalışması tepki çekti.

Hiçbir taciz olayına izin verilemeyeceğini, ancak bu konunun toplumun tahrik edilmesi için istismar edildiğini öne süren Soylu, ‘Suriyeliler meselesini ne kadar bulandırırsak iktidara o kadar zarar veririz’ anlayışının sağlıklı bir anlayış olmadığını belirtirken’ “Bize yeniden bir Maraş, yeniden bir Çorum yaşatmak isteyen bir akıl, bugün yeni malzeme olarak Suriyelileri merkeze almıştır” iddiasında bulundu.

2018’de İstanbul’da yakalanan 28 bin 364 yabancıdan 11 bin 292’sinin ülkesine geri gönderildiğini, 2019’un ilk 6 ayında ise 25 bin düzensiz göçmen yakalandığını ve bunların 12 bin 704’ünün sınır dışı edildiğini kaydeden Soylu, Türkiye’nin düzensiz ve yasa dışı göç yani ‘kaçak göçmen merkezi haline getirilmeyeceğini’ belirtip “Kaçak olarak geleni ülkesine geri göndermek bizim temel sorumluluğumuzdur. Türkiye’nin tüm şehirlerinde düzensiz ve kaçak göçmene tahammülümüz yoktur. Yapmamız gereken topyekün bu mücadeleyi ortaya koymak ve onları geldikleri ülkelerine geri göndermektir” dedi.

İLK KEZ YAPMIYOR

Soylu Maraş ve Çorum katliamlarını bu yıl İstiklal’de düzenlenen 8 Mart yürüyüşünde “ezanın ıslıklandığı” yalanına sarılarak da hatırlamıştı. Soylu, olay sonrası çıktığı bir canlı yayın programında “Beni ürkütür bu olaylar. Siz Kahramanmaraş olayının nasıl çıktığını biliyor musunuz? Ben Kahramanmaraş olaylarının, Çorum olaylarının nasıl çıktığını iyi okudum. Türkiye’de en kötü mesele, esas itibarıyla bizi korkutacak mesele, bizim fay hatlarımız üzerinden meselelerin tetiklenmesidir. Allah muhafaza iki tarafın birbirine tahrikiyle meydana gelebilecek bir iş olursa bu güvenlik sorunu olarak bizi ciddi bir şekilde uğraştırır.” demişti.