Soylu'dan Adana'daki festivalin yasaklanmasına ilişkin açıklama: Geleneklerimizle örtüşmüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana Kebap ve Şalgam Festivali'nin valilik tarafından iptal edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soylu'dan Adana'daki festivalin yasaklanmasına ilişkin açıklama: Geleneklerimizle örtüşmüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hafta sonu Adana’da düzenlenmesi planlanan ‘Kebap ve Şalgam Festivali’nin valilik tarafından iptal edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, “Adana Valiliğinin rakı festivaline bir yasağı söz konusu. Zannediyorum rakı festivaline yasağı koyduktan sonra meseleyi, kebap ve şalgam festivaline döndürmüş olabilirler.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’deki 2020 Merkezi Yönetim bütçe ve 2018 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında Adana Valiliği tarafından, hafta sonu düzenlenmesi planlanan “Kebap ve Şalgam Festivali”nin iptaline ilişkin soru sordu.

‘GELENEKLERİMİZLE ÖRTÜŞMÜYOR’

CHP’li Özgür Özel’in, sorusuna cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Adana’da şu anda “Kebap ve Şalgam Festivali” diye bir festivalin söz konusu olmadığını ifade ederek 2015 ve 2019 yıllarına ait gazete kupürlerini gösterdi. Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bahsettiğiniz festival bu olsa gerek: Adana Dünya Rakı Festivali. Bu konuda Valiliğin bu festivale yönelik bir yasağı söz konusu. Zannediyorum rakı festivaline yasağı koyduktan sonra meseleyi, kebap ve şalgam festivaline döndürmüş olabilirler. Kısa bir süre önce Adana’da, Türkiye’den herkesin katıldığı, bir kültür durağı olan, ‘Adana Lezzet Festivali’ düzenlendi. Zannediyorum bilgide eksiklik söz konusu. Eğer bahsedilen rakı festivali ise bu rakı festivaline Adana Valiliği geçen yıl da bu yıl da yasak koydu. Ne geleneklerimizde ne de herhangi bir durumla bu, örtüşebilir değildir”

CHP Grup Başkanvekili Özel, bu festivalde bugüne kadar hiçbir olumsuz mesele yaşanmadığını belirterek “Adı 2015’ten beri Şalgam ve Kebap Festivali olarak anılıyorken siz bunu rakı festivali olarak nitelendirerek ne yapmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum.” diye konuştu.

Özel, söz konusu uygulamanın, insanların yaşam biçimine müdahale olduğunu savunarak bunu sonuna kadar reddettiklerini söyledi.