Soylu: İki taraflı toplumsal çatışma çıkarsa önlemekte zorlanırız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'ndeki 8 Mart yürüyüşünde "ezanın ıslıklanması" yalanına sahip çıkarken, "İki taraflı bir toplumsal çatışmada bir güvenlik sorununun yaşanabileceği ve bunu önleyemeyebileceklerini söyledi.

Soylu: İki taraflı toplumsal çatışma çıkarsa önlemekte zorlanırız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün akşam katıldığı canlı yayın programında, 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde polis müdahalesiyle karşı karşıya kalan Feminist Gece Yürüyüşü’ne ilişkin “ezanı ıslıklama” iddiasına yanıt verdi.

İstiklal Caddesi’nin kendilerinin “kırmızı çizgisi” olduğunu söyleyen Soylu, yaşananları değerlendirirken “Maalesef bu çirkin olay meydana geldi. Beni ürkütür bu olaylar. ” deyip konuyu 1980 öncesi yaşanan Maraş ve Çorum katliamlarına getirdi.

Katliamlardan “olay” diye bahsederek “Siz Kahramanmaraş olayının nasıl çıktığını biliyor musunuz? Kahramanmaraş olaylarının, Çorum olaylarının nasıl çıktığını iyi okudum.” diyen Soylu, “Türkiye’de en kötü mesele, esas itibarıyla bizi korkutacak mesele, bizim fay hatlarımız üzerinden meselelerin tetiklenmesidir. Türk-Kürt, Alevi-Sünni, laik-dindar bunlar bizim fay hatlarımızdır ve bugüne kadar Batı bunu çok iyi kullandı.” dedi.

Soylu, 8 Mart eylemine nasıl müdahale ettiklerini ise şöyle anlattı: “Allah muhafaza orada belli bir saatten sonra arkadaşlar bizi uyardılar, biz hemen süpürdük. ‘Şu anda alkol alınmaya başlandı. Bir bölüm böyle bir şey yapıyor, kontrolsüz bir şey olabilir’ deyince ‘Hemen gereğini yerine getirin’ dedik.”

Ezanın ıslıklandığı yalanına sahip çıktığı görülen Soylu sözlerinin devamında da dikkat çeken ifadeler kullandı. “Ezanın ıslıklanması gibi bir hadiseyi başka bir tarafa çekerlerse toplumsal kargaşayı, toplumsal çatışmayı önlemekte zorlanırız.” diyen Bakan, “Türkiye’de tek taraflı kimse bir şey yapamaz. Yani Gezi olayları gibi… Bizim böyle bir endişemiz yok. Hangi grup olursa olsun, Türkiye’de hiçbir şey yapamaz ama mesele, Allah muhafaza iki tarafın birbirine tahrikiyle meydana gelebilecek bir iş olursa bu güvenlik sorunu olarak bizi ciddi bir şekilde uğraştırır. Bu, tehlikeli bir iştir.” dedi.