Sosyalist Liseliler'den açıklama: Eğitim sisteminden önce zihniyet değişmelidir!

Sosyalist Liseliler, AKP'nin liselerde gelecek seneden itibaren uygulamaya koymayı planladığı "yeni eğitim modeli"ne ilişkin açıklamasında "Yeni eğitim sistemi Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu ekonomik kriz koşullarının bedelinin gençliğe ödetilme biçimidir." dedi.

Sosyalist Liseliler'den açıklama: Eğitim sisteminden önce zihniyet değişmelidir!

AKP iktidarının 18. yılında eğitim sisteminde “reform” adı altında değişikliklere bir yenisi daha ekleniyor. Gerici, piyasacı eğitim gittikçe derinleşiyor.

Eğitimin sermaye devletinin ihtiyaçları doğrultusunda yap-boz tahtasına dönüştürüldüğü bu karanlık dönemde, liselerde sosyalizm bayrağını yükselterek mücadele veren Sosyalist Liseliler yeni müfredat değişikliği ile ilgili açıklama yaptı.

“Eğitim sisteminden önce zihniyet değişmelidir!” başlıklı açıklama şöyle:

“Lisede Ne Yaptık?” Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapılacağını, ders sayısının azalacağını dolayısıyla üniversiteye giriş sınavının da değişeceğini söyledi.

“Esnek ve modüler eğitim” adını verdikleri sistemde zorunlu ders sayısının azalacağından, seçmeli ders sayılarının artacağından bahseden Milli Eğitim Bakanına bir sorumuz var:

Bilimsel eğitimin suyu daha fazla çekilecek mi?

Soru sorulmadan cevabı veren bakanın anlattığı sistemde, matematik, tarih, felsefe gibi dersler seçmeli olabiliyorken, din dersi liselerde 4 yıl boyunca zorunlu olarak okutulmaya devam edecek. Matematik ve felsefe derslerine girip girmemek “bizim elimizdeyken”, din dersini 4 yıl boyunca zorunlu olarak görmek, liselilerin elinde değildir.

Tüm bunlar ile birlikte “HEY” adının verildiği projeye bakıldığında ise bir açık gözükmektedir. Sosyal aktiviteler, sosyal hizmet projeleri gibi başlıkları kapsayan “HEY” ile Milli Eğitim Bakanlığı niyetini açıkça ortaya koymuştur. Bu projelerin kimler tarafından, hangi vakıflar, hangi tarikatlar tarafından gerçekleştirileceği şimdilik muamma da olsa niyet bellidir.

Liselerin gericilere peşkeş çekilmesidir!

Eğitim sisteminde ki bu değişikliklerin tamamı itibari ile yaratmış olacağı erozyon ise Türkiye’nin akademik bilgi birikimini etkileyecektir. Bütün liselerin “yavru” meslek liselerine dönüşümünün zeminidir. Bu tablonun temel kaynağı ise patron sınıfının ta kendisidir. Yeni eğitim sistemi Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu ekonomik kriz koşullarının bedelinin gençliğe ödetilme biçimidir.

Liselilerin ise bu tabloya karşı tavrı nettir!

Patronların düzeni için bilimsel eğitimin tasfiyesinin önünün açıldığı bu tabloya karşı,
Gerici tarikatların, cemaatlerin okullara sokulmasına karşı,
Aydınlanma ve sosyalizm saflarında mücadeleye!

Sosyalist Liseliler