Son hız yağma: Bilkent’te 35 bin metrekare kamu arazisi AKP'nin vakfına tahsis edildi!

Ankara Bilkent’te 35 bin metrekare kamu arazisi AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Kömürcü'nün başkanlığını yaptığı Türkiye Verimlilik Vakfı’na verildiği ortaya çıktı.

Son hız yağma: Bilkent’te 35 bin metrekare kamu arazisi AKP'nin vakfına tahsis edildi!

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Ali Doğramacızade Cami ve İhsan Doğramacı’nın anıt mezarı bitişiğindeki lise alanı olan, mülkiyeti hazineye ait ve Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli parsel, MEB tahsisi kaldırılarak Türkiye Verimlilik Vakfı’na tahsis edildi.

Türkiye Verimlilik Vakfı’nın başkanlığını, aynı zamanda AKP Ankara Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cemalettin Kömürcü yapıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, değişikliği yargıya taşıyacaklarını ifade etti.

‘GİZEMLİ’ TAHSİS

Yapılan değişikliği değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşları’ olarak kullanım kararı getirilen kamuya ait lise alanı, plan değişikliği yapılarak kamunun kullanımından çıkarılıyor. Plan kararlarına eklenen bir notla özel yurt ve yükseköğretim tesis alanı olarak emsal 1.5 olarak ‘bir vakfa’ diyerek gizemli bir tahsisden bahsediliyor. Araştırmalarımız sonucunda kamunun en değerli arazisi ve küçük bir koruluk haline gelmiş alanı üniversite alanına çevirerek ve 15 Mayıs 2019 yılında, ön izin sözleşmesi yapılarak Türkiye Verimlilik Vakfı’na tahsis ettiklerini tespit ettik” dedi.

VAKIFLAR ARACILIĞI İLE KENT TOPRAKLARININ TALANI

AKP iktidarı döneminde, özellikle son 10 yılda yeni vakıfların kurulmasında yüzde yüze yakın bir artış yaşandığına dikkat çeken Candan, 2000-2009 arası yılda ortalama 50, 2010-2019 arasında yılda ortalama 118 Vakıf kurulduğunun altını çizdi. Kentsel toprakların ve kamunun en değerli alanlarının talanı ile karşı karşıya olduklarını belirten Candan, Bilkent’teki 35 bin 435 metrekarelik kamusal alanın da Türkiye Verimlilik Vakfı’na tahsis edildiğine dikkat çekti. Bu arazinin üniversite alanına dönüştürülüp emsalinin arttırıldığına, vakfın kurduğu üniversitenin 3 fakültesinin burada yapıldığına da işaret eden Candan, “Bu çok manidardır. İstanbul’daki Cevizli Tekel arazisi ve Şehir Üniversitesi’nin Ankara ayağını hatırlatıyor bize. Öte yandan söz konusu parsel, yürütmeyi durdurma verilen ve iptal edilen ODTÜ Yolu’nun da sınırında yer alıyor. Bu durum da oldukça dikkat çekici” dedi.

TALAN İÇİN HANGİ İLİŞKİLERLE TEMSİL EDİLİYOR?

Söz konusu vakfın başkanının aynı zamanda Ankara Kent Konseyi yürütmesinde olduğunu da kaydeden Candan, “Kentin değerlerini korumakla görevli bir kurul olması gereken Ankara Kent Konseyi’nde kent topraklarının talan sürecine neden olan kurum ve kişiler hangi ilişkilerle temsil edilmektedir?” diye sordu.