Somalı madencilerin Ankara yürüyüşüne jandarma engeli: 'Daha önce engelleri aştık, bugün de aşacağız'

301 Madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten çıkarılan madencilerin Ankara yürüyüşü jandarma tarafından engellendi.

Somalı madencilerin Ankara yürüyüşüne jandarma engeli: 'Daha önce engelleri aştık, bugün de aşacağız'

301 Madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının ardından Soma Holding ve Uyar Madencilik’ten tazminatları ödenmeden işten atılan işçilerin Ankara’ya yapmayı planladığı yürüyüş jandarmanın müdahalesi ile karşılaştı.

Tazminatların ödenmemesi nedeniyle Bağımsız Maden İş öncülüğünde 30 madenci ve sendikacıların katılımı ile Ankara’ya gerçekleştirecek olan yürüyüş öncesi işçiler, Soma meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında işçilerin alacaklarının en kısa sürede ödeneceğinin taahhüt edilmesine rağmen sözlerin tutulmadığı, alacak davası açıp kazanan ve TKİ’nin sorumluluğu olduğunu tespit ettiren mahkeme kararlarının yerine getirilmediği ifade edildi. Açıklamada ”Biz işçiyiz, tarihimiz işçi hareketinin tarihidir. O tarih bize böyle bir tablo karşısında yürümeyi emrediyor. Ve biz karşımıza hangi yasak kararları çıkarırlarsa çıkarsınlar yürüyeceğiz” denildi.

Basın açıklamasının ardından başlayan Ankara yürüyüşünün önü Soma çıkışında jandarma tarafından kesildi.

Daha önce Kaymakamlık tarafından işçilerin Ankara’ya yürümesi yasaklanmış ancak işçiler yasak kararını mahkemeye taşıyarak kararı kaldırtmıştı. Mahkeme kararına rağmen Jandarma tarafından kararın kendilerini bağlamayacağını ifade edilerek, Soma’dan çıkılıp Bakır’a girilmek istenmesi halinde gözaltına alacakları söylendi.

Jandarmanın mahkeme kararına rağmen yürüyüşü engellemesi işçiler tarafından oturma eylemi ile protesto edildi.

Bağımsız Maden İş tarafından yürüyüşün engellenmesine ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ”Kırkağaç girişinde jandarma yürüyüşü engelledi. Daha önce engelleri aştık, bugün de aşacağız” sözlerine yer verildi.

Madencilerin Kırkağaç girişindeki oturma eylemi devam ediyor.