Soma maden işçilerinin direnişinde kazanım

Soma maden işçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşme sonrasında tazminatlarının ödenme sözü verildiğini duyurarak direnişi sonlandırdı.

Soma maden işçilerinin direnişinde kazanım

Tazminat hakları gaspedilerek işten atılan ve 5 yıldır verilen sözlere, mahkeme kararlarına rağmen sadece 3 seçim döneminde 3 taksiti yatırılan maden işçilerinin direnişinde kazanım elde edildi.

3 bin 500 maden işçisini temsilen Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Ankara’ya yürüyen ve 33 gündür engellendikleri Kırkağaç Çamı’nı eylem alanına dönüştüren madenciler, bugün yaptıkları basın açıklamasıyla dün bakanlık ve TKİ yetkilileriyle yapılan görüşmenin içeriği hakkında bilgi vererek, bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceklerini açıkladı.

Bağımsız Maden İş Sendikası, sözkonusu görüşmenin olumlu geçtiğini, kendilerine Soma ve Ermenek maden işçilerinin tazminatlarının ödeneceğine dair söz verildiğini açıkladı.

İşçiler ve sendika adına okunan basın açıklamasında şular ifade edildi:

Bizler devletin madeninde, devletin kömürünü çıkarırken, 13 Mayıs 2014’te gerçekleşen Soma maden katliamı sonrasında, Soma’da, Soma Kömür İşletmeleri’nin işlettiği ocaklarda, maden patronları adeta bir işçi kıyımını gerçekleştirdiler. Biz acımızı yaşarken, maden patronları bu acılardan da kâr elde etmekten geri durmadı. Yargılanan işçileri kendi aleyhine konuşmasın diye tıkır tıkır maaşlarını ödemekten geri durmadılar. Maden patronlarının tutuklu yargılandığı mahkemelerde, “Beni hapisten çıkarmazsanız, işten atılan işçilerin tazminatlarını ödeyemem” diyerek, arsızca tehditlerde bulundu. Biz acımızı yaşarken, maden patronları, adına sarı bile denilemeyecek, adında işçi sendikası yazan işveren tetikçisi kurumlar, asıl patronları olan maden patronlarını hapisten çıkarmak için binbir takla attı. Mahkemelerde, maaşlarımızdan gasp edilerek tutulan avukatların yüzünü bile görmedik.

5 koca yıl geçti. Sendikamızın kurulmasının ardından, ödenmeyen tazminatlar meselesine el atıldı. 5 Ekim’de başlattığımız eylemimiz, ödenmeyen tazminatlarımız ödenene kadar devam etti. Yapılan bir çok görüşme sonucunda, heyetimiz dün itibariyle, Enerji Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı ve Hukuk İşleri Genel Müdürü Süleyman Önay ile büyük ölçüde sağlanan mutabakatla, hem Somalı tazminat mağdurlarının sorunlarının çözümü sağlanmış oldu hem de başta Uyar Madencilik tazminat mağdurları ve Ermenek maden katliamında tazminatlarını alamayan ailelerin tazminatlarının alınmasının önü açıldı.

33 gündür aralıksız süren eylemimiz sonrasında işten atılan arkadaşlarımızın bizzat kendilerinin TKİ’ye verilecekleri dilekçeyle başvurmalrı halinde TKİ tarafından en kısa süre içinde ödeme yapılcaktır. Bu ödemeler en geç Ocak 2020’ye kadar tamamlanacaktır. Atabacası, Işıklar ve Uyar Madencilik işçileri için çıkarılacak yasal düzenleme ile TKİ tarafından ödeme yapılacağı konusunda da mutabık kalınmıştır. TBMM’deki grup başkan vekilleriyle de ortak önerge verilerek bu sorunun Meclis’e gelmesi halinde, en kısa sürede yasal değişikliğin yapılacağı taahhüt altına alınmıştır.

Bugünden snra tazminatlarımız hesaplarımıza yatırılana kadar sürdüreceğimiz mücadelemiz Kırkağaç Çam’da sonlanacak, mahalle ve köylerdeki toplantılarla bilgilendirmeler devam edecektir. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde yapacağımız kitlesel bir eylemle mücadelemiz sürecektir.”