Soma katliamından sonra alınan 'tedbirler' bakanlığı rahatsız etti!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Soma ve Ermenek'te yaşanan faciada hayatını kaybeden işçilere rağmen, yapılan düzenlemelerin maliyeti artırdığını yazdı.

Soma katliamından sonra alınan 'tedbirler' bakanlığı rahatsız etti!

Manisa Soma’da 301, Karaman Ermenek’te ise 18 madencini yaşamını yitirdiği maden faciaları sonrası işçiler can güvenliği olmayan şartlarda çalışmaya devam ederken, alınan yetersiz önlemler bile bakanlığa fazla geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren madencileri görmezden gelerek yapılan kanuni düzenlemeler ile maliyetlerin artmasından yakındı.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019-2023 yıllarını kapsayan staretejik plan raporunda, geçmiş planların değerlendirmesi yapıldı. Soma ve Ermenek’te yaşanan katliamlar için “2014 yılında Soma ve Ermenek’te meydana gelen elim yeraltı kömür madenciliği kazaları sonrasında yapılan kanuni düzenlemelerle yeraltı üretim maliyetleri bir anda artmış ve sektör açısından durgun bir sürecin başlamasına neden olmuştur. Öngörülemeyen kazalar ve buna bağlı olarak yapılan kanuni değişikliklerden dolayı, plan hedeflerinde önemli sapmalar meydana gelmiştir” ifadeleri yer aldı.

Daha önceki stratejik planda hedeflenen ‘yurtdışı açılımının’ sınıfta kaldığı tespiti yapıldı. ‘Tesis yenileme’ işlerinden ‘yeni ürünlerin pazarlama-satış çalışmaları sonlanmadığı’ gerekçesiyle vazgeçildi. Yatırım bütçesinde önemli daralmalara gidilmesinin kurumun yeni üretim teknolojilerinin uygulanması konusunda sınırlı kalmasına yol açtığı belirlendi. Tasarruf tedbirlerinin makine alımlarına da yansıdığı açığa çıktı. Yeni makine alınmaması durumunda randımanı düşük makinelerin hizmet dışına çıkarılamaması risk faktörü olarak görüldü.

Raporda ayrıca Türkiye’nin enerji tüketiminin yüzde 24,3’ünü yerli kaynaklar, yüzde 75,7’sini ithal kaynaklardan elde ettiği bilgisi verildi.

Kömüre dayalı santrallara kamuoyunun da olumsuz baktığı belirtildi. Planda, yerli termik santralların filtre sistemlerinin hava kirliliğini önlemede yetersiz kaldığı da itiraf edildi.