26. yılında Sivas Katliamı: Yangın AKP ile sürüyor...

Gericiliğin ülkemizin tarihinde gerçekleştirdiği en büyük siyasi katliamlardan biri olan 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı'nın üzerinden 26 yıl geçti. 33 aydınımızı aramızdan alan karanlık iktidarını sürdürüyor...

26. yılında Sivas Katliamı: Yangın AKP ile sürüyor...

33 aydının yakıldığı Sivas Katliamı’nın bir yıldönümünü daha yaşıyoruz. 26 yıl önce Sivas’ta, günlerce önceden başlayan provokasyonlar sonrasında gerçekleşen gerici bir kalkışmayla,​ 33 aydınımız dünyanın gözleri önünde yakılarak katledildi.

Katledilenleri anmak için bugün ülkemizin dört bir yanında düzenlenen tören ve etkinliklerde gericiliğin de bir kez daha lanetlenip tarihe gömülmesi için mücadeleyi büyütmenin gerekliliği anlatılacak.

Geçen 26 yıl boyunca bu insanlık dışı katliamın failleri tam olarak bulunamadı, katliamla ilgili dava AKP iktidarı tarafından zaman aşımına uğratılarak faillerin yargılanmasının önüne geçildi.

Oteli tekbirler ve sevinç çığlıklarıyla ateşe veren zihniyet ile bugün ülkemizi sarmış olan karanlığın siyasal ilişkisi sorgulanmayacak derece açık bulunuyor. Bugün halen bakan ve milletvekili koltuklarında gericiliğin temsilcileri olarak karşımıza çıkanların katliamcı yobazların avukatlığını üstlenen AKP kurucuları unutulmuyor.

KATLİAMDA YİTİRDİKLERİMİZ…

Behçet Sefa AYSAN, Yeşim ÖZKAN, Nurcan ŞAHİN, Muhibe AKARSU, Muhlis AKARSU, Murat GÜNDÜZ, Handan METİN, Ahmet ÖZYURT, Huriye ÖZKAN, İnci TÜRK, Özlem ŞAHİN, Yasemin SİVRİ, Asuman SİVRİ, Uğur KAYNAR, Sehergül ATEŞ, Gülender AKÇA, Gülsün KARABABA, Mehmet ATAY, Hasret GÜLTEKİN, Serkan DOĞAN, Muammer ÇİÇEK, Belkıs ÇAKIR, Asaf KOÇAK, Edibe SULARİ, Menekşe KAYA, Koray KAYA, Serpil ÇANİK, Erdal AYRANCI, Asım BEZİRCİ, Sait METİN, Carina Cuanna THUIJS, Nesimi ÇİMEN, Metin ALTIOK, Kenan YILMAZ, Ahmet ÖZTÜRK…

NE DEMİŞLERDİ?

Dönemin en üst makamlardaki devlet görevlileri ile ‘sağından soluna’ düzen partilerinin liderleri, katliam sonrası sarfettikleri sözlerle adeta katliamcıların yalnız olmadıkları söyleme yarışı içerisine girmişlerdi:’

Süleyman Demirel (Cumhurbaşkanı): “Devlet güçleriyle halk karşı karşıya getirilmemelidir.”

Tansu Çiller (Başbakan): “Otelin etrafını saran vatandaşlarımıza hiçbir biçimiyle zarar gelmemiştir.”

Erdal İnönü (Başbakan Yardımcısı): “Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın zarar görmemesine dikkat ederek olayları kontrol etmeye çalışmışlardır. Olaylar sırasında güvenlik güçlerinin özverisi sayesinde itfaiyeye yol açılmış ve vatandaşlarımızın daha fazla zarar görmemesi sağlanmıştır.”

Mehmet Gazioğlu (İçişleri Bakanı): “Olaylar, Aziz Nesin’in, halkın inançlarına karşı bilinen tahkir ve tahrik edici konuşması ve Türk halkını aşağılayıcı deyimleri yüzünden başlamıştır. Yangın, önceden planlanmış bir olay değil, topluluk psikolojisi ile ortaya çıkmıştır. Aziz Nesin hakkında soruşturma başlatılmıştır.”

Mesut Yılmaz (ANAP Genel Başkanı): “Bu olayda devletin valisinin hatası olup olmadığı araştırılmalıdır. Devletin valisi, yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de, halkımızın dini duygularını rencide eden, dini değerlerle alay eden bir konuşmacıya karşı tepkisiz kalmışsa, milletin o valiye güvenmesini bekleyemezsiniz. Fikir özgürlüğüne bizden daha saygılı bir zümre görmüyorum. Ama fikir özgürlüğünün, halkımızın mukaddes değerleri için kullanılmasına hiçbir şekilde kayıtsız kalamayız…”

Necmettin Erbakan (Refah Partisi Genel Başkanı): “Buraya belirli kişiler gönderilmiş; Milletin inancını, dinini tezyif eden (küçülten) sözler sarf edilmiştir. Bunlar suç işlemiştir, ama devletin valisi bunlara ev sahipliği yapmış, teşvik edici konuşmalarda bulunmuştur. Sivas halkı, dini tezyif olayı karşısında çok doğal olarak reaksiyon göstermiştir. Bu tepki, medeni ölçüler içinde olmuştur…”

Alparslan Türkeş (MHP Genel Başkanı): Fikir hürriyetlerine saygılı olmalı, tahriklere kapılmamalıyız. Bir tahrik unsuru da olmamalıyız.

Muhsin Yazıcıoğlu (BBP Genel Başkanı): “Türkiye’de ve yurtdışında, sözleriyle büyük tepkilere yol açan Aziz Nesin’i Sivas gibi hassas bir ilimize getirerek zehrini kusmasına sebep olanlar, olayların birinci derecede sorumlusudur. Halkımız kışkırtılmıştır, tahrik edilmiştir. Olayların baş sorumlusu, görevini kötüye kullanan, tahrik unsurlarına yardımcı olan kültür müdürü ve validir, Kültür Bakanlığı’dır. 35 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin birinci derecede sorumlusu olarak Aziz Nesin hakkında soruşturma açılmalı, iç ve dış bağlantıları araştırılarak kamuoyu aydınlatılmalıdır. Nesin’in TCK’nin 149/1 No’lu maddesine göre hakkında kanuni işlem yapılmalıdır…”

NE YAZMIŞLARDI?

Dönemin burjuva medyasında “kalem erbabı” olarak bulunan kimi isimlerin katliamcıları değil onların hedefindekileri suçlayan satırları da bugün halen ibret vesikası olarak duruyor:

Cengiz Çandar (Sabah): “İnançlara dil uzatan ve bu ülkede kan dökülmesinin provokasyonunu yapan gazete ve başyazarı Aziz Nesin’in benzer olaylara çanak tutmasına seyirci mi kalınacak, yoksa bu konuda yeni yasal düzenlemeler düşünülecek mi?”

Oktay Ekşi (Hürriyet): “Halkta bir ‘hazırlanmışlık’ olmasa, Aziz Nesin’in Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nde söylediği birkaç münasebetsiz cümle, bu kadar tepkiye yol açmazdı. Nihayet ‘beyin damarlarının kireçlendiği’ izlenimini veren, öte yandan da bir ‘hırs-ı piri’ ile yanıp tutuşan birinin hezeyanları olarak değerlendirilir biterdi…”

Nazlı Ilıcak (Tercüman): “Olayın abartılarak Batı basınına yansıtılacağından eminiz. Sivas’taki katliamın münferit ve kendine özgü şartlar içinde geliştiği unutularak, köktendinci akımlarda bir tırmanış olarak gösterilmesi de mümkündür…”

“SİVAS’TA YAKANLAR AKP’DE BAKANLAR…”

Sivas’ta katliamcıları savunan avukatlardan bazıları bugün AKP’de önemli koltukları işgal etmeye devam ediyor:

Av. Celal Mümtaz Akıncı – Afyon Barosu Başkanı ve AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyesi
Av. Hayati Yazıcı – AKP Genel Başkan Yardımcısı, eski bakan
Av. Haydar Kemal Kurt – AKP Isparta Milletvekili
Av. Zeyid Aslan – AKP Tokat Milletvekili, Başbakan Erdoğan’ın eski avukatı
Av. Hüsnü Tuna – AKP Konya Milletvekili
Av. Burhanettin Çoban – Afyonkarahisar AKP’li Belediye Başkanı
Av. Faik Işık – Başbakan Erdoğan’ın ve Süleyman Mercümek’in avukatı
Av. İbrahim Hakkı Aşkar – 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili
Av. M. Ali Bulut – AKP Maraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi
Av. Bülent Tüfekçi – AKP Malatya İl Başkanı
Av. Halil Ürün – RP kayıp trilyon davası sanığı, AKP Afyon Milletvekili
Av. Mevlüt Uysal – AKP İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı
Av. Nevzat Er – Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı
Av. Suat Altınsoy – AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı
Av. Tayfun Karali – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü
Av. Ferruh Aslan – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürü
Av. İbrahim Kök – AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı
Av. Ali Aşlık – Eski AKP İzmir İl Başkanı ve 2011 seçimi milletvekili
Av. Bedrettin İskender – AKP Ümraniye Belediye Başkan adayı
Av. Ekrem Bedir – Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi
Av. Faruk Gökkuş – AKP Kâğıthane Belediye Başkanlığı Aday Adayı
Av. Hasan Hüseyin Pulan – AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyesi
Av. Hurşit Bıyık – AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı
Av. Reşat Yazak – Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi.