Şişli'de tarihi mahalleler sit alanı ilan edildi, inşaatlar durduruldu

İstanbul Şişli'de, Harbiye ve Teşvikiye'nin de dahil olduğu 6 mahalle 'tarihi ve kentsel sit alanı' ilan edildi.

Şişli'de tarihi mahalleler sit alanı ilan edildi, inşaatlar durduruldu

İstanbul Şişli’de binlerce binayı kapsayan kararın etkisiyle kentsel dönüşüm projeleri durdu, yıkılan binalarda yeni inşaat yapmak zorlaştı. İlçede İnönü, Ergenekon, Halasgargazi, Meşrutiyet, Teşvikiye ve Harbiye mahallelerini kapsayan alan için ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ kararı alındı.

İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu’nun bu kararıyla birlikte, mevcut imar planlarıyla işlem yapılmasının önü kapatıldı.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe’nin haberine göre, gayrimenkullerin oldukça değerli olduğu ve kentsel dönüşümün oldukça yoğun şekilde olduğu bölgede, artık tüm işlemler Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu iznine tabi olacak. Kurul mevcut imar planını dikkate almayacak, kendi kararını verecek.

“TARİHİ VE SİYASİ OLAYLARIN CEREYAN ETTİĞİ BİR YER…”

Koruma Bölge Kurulu’nun kararında bölgenin tarihi önemine atıf yapıldı ve neden koruma altına alındığı şöyle açıklandı:

Bu alan özellikle 19. yüzyılın ortalarından itibaren yapılaşmaya başlayan, bir asrı aşkın süre boyunca farklı mimari üslupların birbirinin yerine ve yanına inşa edilmesiyle ortaya çıkan modern mimari kültürünün tüm öğelerini içerisinde barındıran, ahsap konaklardan ahşap/kargir köşklere, kargir apartman kültürünün yaygınlaşmaya başladığı yapılardan, erken Cumhuriyet dönemi ulusal mimari akım ve sade cephe görünümüyle uluslararası mimari akımın öncü örneklerini geç döneme kadar bünyesinde toplamış eşsiz bir bölge olmanın yanında, tarihi ve siyasi olayların cereyan ettiği bir yer özelliği taşıyan Harbiye Tarihi ve Kentsel Sit alanı ile Beyoğlu Kentsel Sit Alanına bitişik vaziyette Atatürk Evi Müzesi ve Hamidiye Camisini içerecek şekilde düzeltilme yapılarak alanın Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik’in ilgili hükümleri uyarınca Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak tescil edilmesine, geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları belirlenene kadar 2863 sayılı yasanın 17. maddesinde geçen ‘Bu alanın koruma bölge kurulunca sit olarak ilanı, bu alanda her ölçekteki plan uygulamasını durdurur’ hükmü uyarınca bu aşamadan sonra meri imar planları kapsamında işlem yapılmamasına karar verildi.