Sisi'den imalı sözler: Arap dünyasına yabancı savaşçıları sokan, Suriye'ye kolayca girmelerine izin veren kim?

55'inci Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, "radikalleşme ve terörle mücadele"ye karşı "İslami retorikte reform" çağrısı yaparken, isim vermeden Türkiye'ye eleştiriler yöneltti.

Sisi'den imalı sözler: Arap dünyasına yabancı savaşçıları sokan, Suriye'ye kolayca girmelerine izin veren kim?

55’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, “radikalleşme ve terörle mücadele” için “İslami retorikte reform” çağrısı yaparken, Ortadoğu’da yaşanan güvenlik ve göç sorunları ile ilgili Türkiye’ye dolaylı eleştiriler yöneltti.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Avrupa Birliği ile Afrika ve Arap dünyası arasında stratejik ortaklık hedefinin ele alındığı oturumda konuşan Mısır Devlet Başkanı Sisi, toplumları istikrarsızlığa sürükleyen terörle mücadelede konusunda “güçlendirilmiş ve samimi” işbirliği çağrısı yaptı.

Güvenlik politikalarının ekonomik, siyasi, kültürel boyutları da içeren bütüncül stratejiler yansıtması gerektiğine vurgu yapan Sisi, terör örgütlerinin çökertilmesi, destek veren ülkelerden de hesap sorulması gerektiğini savundu.

“Bazı ülkeler siyasi kazanım ve bölgesel hedeflerine ulaşmak için bunlara göz yumuyor” diyen Sisi, Mısır’ın Arap ve Afrika dünyasındaki istikrarsızlıktan doğrudan etkilendiğini kaydetti.

Sisi’nin herhangi bir ülke ismi vermediği, ancak Türkiye’yi kastettiği yorumları yapılan şu sözleri kaydetti:

“Burada bir soruyu gündeme getirmek istiyorum, yabancı savaşçıları Arap dünyasına sokan kim? Bunlara silah, eğitim ve para veren kim? Yabancı savaşçıların Suriye’ye kolayca girmelerine izin veren kim?”

Mısır’ın 5 milyon mülteciyi ağırladığını anlatan Sisi, “100 yıl önce katliamdan kaçan Ermenileri biz ağırlamıştık, ülkemizde barış ve güvenlik içinde yaşadılar. Günümüzde de Arap ve Afrikalı mültecileri ağırlıyoruz ve tek bir mülteci bile mülteci kampında kalmıyor. Mısırlılar gibi yaşayıp çalışabiliyorlar. Bununla övünüyoruz. Kimseden de onlara yardım etmek için yardım istemedik” diye konuştu.