'Siirt'te 6 bin 488 seçmenin kaydı silinmiş'

"Daha önce seçmen olup burada on yıllardır evi olan 6 bin 488 seçmenin kaydı silinmiş. Onların haberi var mı? Yok. Bir eve ev sahibinden habersiz 28 seçmen kaydedilmiş"

'Siirt'te 6 bin 488 seçmenin kaydı silinmiş'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü, 31 Aralık 2018 tarihinde Siirt İl Nüfus Müdürlüğü’nde seçmen kayıtlarının alınmaması üzerine yaptığı çalışma sonucu seçmen kayıtlarının silindiğini ortaya çıkardı. HDP konuya ilişkin parti il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, partinin Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, parti yönetici ve üyeleri de katıldı.

Açıklamayı yapan Beştaş, Türkiye’nin 31 Mart’ta gerçekleştireceği seçimde herkesin bir adalet talebinin olduğunu söyleyerek, “AKP ve yürütme her zamanki alışkanlıklarla hareket ederek yalan ve hırsızlıkla bu seçimi almayı istiyor. Bu, bir sır değildir. Kazanmak istediklerini de her fırsatta ilan ediyorlar. Bakınız meclis başkanını, görevinden istifa etmeden aday yaptılar. Bu da iktidarın içinde bulunduğu çaresizliği ilan etmektedir” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı görevini bırakmadan AKP’nin İstanbul adayı olan Binali Yıldırım’ı da eleştiren Beştaş, “Anayasa’ya aykırı şekilde iki görevi yerine getirmektedir. Bütün milletvekillerine karşı tarafsız olması gereken meclis başkanı, bir partinin adayı. Bu,  uygulamalara aykırıdır. Bu da tüm illere yayılmış durumda. Ama kimse merak etmesin, biz tüm bunların takipçiyiz” dedi.

‘Bir eve ev sahibinden habersiz 28 seçmen kaydedilmiş’

31 Mart tarihinde yapılacak seçimin hemen ardından kayyımın Siirt’i terk edeceğini dile getiren Beştaş, şöyle konuştu: “Bu konuda çabaları nafiledir. Biz onların yolsuzluklarını adım adım takip ediyoruz ve açıklayacağız. Siirt’te 24 Haziran’da 91 bin 20 seçmen varken, şu an ise 90 bin 938 seçmen bulunuyor. İlk görüşte her şey normal görünüyor. Oysa biz ayrıntıyı yakaladık. Siirt’te ölüm olabileceği gibi nakil ve göç de olabilir. İlk görüşte ayrıntıyı tespit ettik. Ne olmuş, daha önce seçmen olup burada on yıllardır evi olan 6 bin 488 seçmenin kaydı silinmiş. Onların haberi var mı? Yok. Her gün yurttaşlar buraya gelip oyumuzu çalabilirler mi diye soruyorlar. Biz de bunlara seçmen kütüklerinin açıklanacağını ve tamir edebileceğini söyledik. Hepsi burada göç etmeyen yurttaşlar.”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, seçmen kütüklerinin tek tek incelendiğini ifade eden Beştaş, “Bir evde, ev sahibinden habersiz, 28 seçmen kayıt edilmiş. Bunların yanı sıra şimdilik sadece bir iddia; ama biz ortaya çıkaracağız. Haberleri olup olmadığını bilmiyoruz; ama Başika Kampı’ndan bulunan askerlerin dahi Siirt’te kayıtları yapılmıştır. Siirt halkından oy istemeye yüzleri yok. Burada bir yarış yürütmüyorlar. Sahtecilik ile oyları çalmak istiyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.