SİBAŞ işçileri direniyor: 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz

Aydın Söke’de bulunan Sibaş Gıda fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin direnişi haftalardır devam ediyor.

SİBAŞ işçileri direniyor: 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz

Aydın’ın Söke ilçesindeki SİBAŞ turşu fabrikasında bir yıl içerinde 77 işçi sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçilerin işten çıkarmalara karşı fabrika önündeki çadırda başlattıkları eylem ise haftalardır devam ediyor.

Söke’nin kırsal Akçakonak Mahallesi’nde bulunan, ABD ve Kanada başta olmak üzere birçok ülkeye turşu ihracatı yapılan fabrikaya yeni makinelerin alınmasıyla bir yılda toplam 77 işçi, işten çıkarıldı. İşlerine son verilen işçiler, Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları için kovulduklarını belirtti.

“SENDİKA ÜYE OLDUM, 1 GÜN SONRA İŞTEN ÇIKARILDIM”

Fabrikada 7 yıl çalışan ve işten çıkarılan Meral Özbek Yıldız, “7 Şubat 2018’de sendikaya üye oldum. 8 Şubat’ta ise işten çıkarıldım. Sendikalı olarak sadece bir gün çalışma fırsatım oldu, onu da tam çalışamadım. Aynı gün içerisinde bizim çıkışımız verildi. İlk başta 8 kişi çıkarıldı ben de ilk çıkarılan grup içerisindeyim. İşten çıkarıldığımızda sendikaya bağlı 35 üye vardı. İşveren bizi çıkararak onlara da gözdağı vermek istedi. Şu an mahkeme süreci devam ederken, biz de oturma eylemini sürdürüyoruz. İşimizi geri istiyoruz. Anayasal haklarımızı kullandığımız için işimizden atıldık.” dedi.

’77 ARKADAŞIMIZ İŞE İADE EDİLENE KADAR EYLEME DEVAM EDECEĞİZ’

Fabrikada 4 yıl çalışan ve işten çıkarılan bir diğer işçi Halime Ulutaş ise “Geçen ocak ayında sendikaya üye oldum. Sendikaya üye olduğum için de şubat ayında işten çıkarıldım. Gerekçeyi de makineleşme olarak gösterdiler. Başka bir neden göstermediler. Biz de herhangi bir yere imza atmadık. İşten çıkarıldıktan sonra ülkemizde OHAL durumu vardı, eylem yapamadık. 28 gün önce eylem yapma kararı aldık. Bir de ‘Belki anlaşma sağlanır, işe geri alınırız’ diye düşündük. Diğer arkadaşlarımızı da çıkardılar. Direniyoruz ve sonuna kadarda direnmeye devam edeceğiz. İşten çıkarılan 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz. Eylem yaparken, havaların soğuk olması nedeniyle çadır kurduk. Önce kurduğumuz çadırı jandarma yıktı, sonra bir daha kurduk.” diye konuştu.