Şeytan ayrıntıda gizlidir: Peki, ABD Türkiye’nin kınanmasını neden veto etti?

Madem, Suriye’nin kuzeyine yönelik Türkiye tarafından girişilen askeri harekete bu kadar karşıydılar; ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda Türkiye’nin kınanması önerisini niye veto etti?

Şeytan ayrıntıda gizlidir: Peki, ABD Türkiye’nin kınanmasını neden veto etti?

“Bir kavga etmeleri gerekiyordu, ettiler, ben de ayırdım”. Trump’ın meşhur tivitlerinden birisinde yazan cümle bu.

Trump’ın tivitlerine baktığınızda bir yandan Türkiye’ye “eğer ileri gidersen seni durdururum” diyor diğer yandan Türkiye’nin ABD güdümünden çıkmaması gerektiğini işaret ediyordu. “NATO üyesi olan Türkiye ile savaşalım mı?” diyerek stratejik olarak Türkiye’nin kendileri için önemli olduğunu söylüyordu. Hem havuç hem sopa.

Kürtler, onlar için değerli bir müttefikti ancak Kürt siyasetinin de çok masum olmadığını “IŞİD’den bile tehlikeli olabilir” diyerek ifade ediyor, Kürt siyasetine dönük de hem havuç hem de sopa politikasını birlikte kullanıyordu. Tıpkı Türkiye’ye yaptığı gibi.

Hep arabulucu olmak istedi ABD. Türkiye ile Kürt siyasetini kendi hamiliğinde ‘barış’tırmak ABD emperyalizminin istediği bir şey. Ne de olsa, ABD açısından ikisi de müttefik; ama soruna Türkiye ile Kürt siyaseti arasındaki sorunlar da ortada. Türkiye devleti açısından Kürt siyaseti bir terör yapılanması. Demek ki önce bir kavga etmeleri gerekiyordu, sonrasında barıştırmak için… Acaba neden?

‘Barış Pınarı Hareketi’ başlar başlamaz, özellikle ABD’den ve batıdan sesler yükseldi. Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması önerildi, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin askıya alınması gündeme getirildi, silah satışları birçok batı ülkesi tarafından askıya alındı, batı medyasında Türkiye’ye yönelik büyük bir kampanya başlatıldı. Özellikle ekonomik yaptırımlar ile büyük bir tehdit ve şantaj devreye sokuldu. Halkbankası davası yeniden açıldı. Hatta hükümet üyelerine vize yasağı konuldu. Ve hatta bazı isimlerin mal varlıklarına dönük hamleler gündeme geleceği yazılıp çizildi.

Madem, Suriye’nin kuzeyine yönelik Türkiye tarafından girişilen askeri harekete bu kadar karşıydılar; ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda Türkiye’nin kınanması önerisini niye veto etti?

Türkiye’de ise büyük bir milliyetçi hamaset başladı. Barış Pınarı Operasyonu’na dönük olarak dünyadan gelen tepkilere “yedi düvele karşı tek başına mücadele eden Türkiye” sesleri yükseldi. Batı, emperyalizm, emperyalist güdümündeki Müslüman ülkeler, herkes Türkiye’ye karşı idi. Macaristan ve Azerbaycan destek vermişti. Ne de olsa “Türkün Türkten başka dostu yoktu”. AKP iktidarı, ABD’ye ve bütün batıya karşı Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon yapıyor, “emperyalizmin oyunlarını bozuyordu”. AKP grup toplantısında Gündoğdu marşı bile okunmuştu.

Madem, Türkiye’nin başlattığı operasyon, “emperyalizmin oyunlarını bozuyor”du ve “batıya rağmen” bu operasyon yapılıyordu, o halde ABD BMGK’da Türkiye’nin kınanması önerisini niye veto etti? Neden evet demedi?

Bu soru yanıtlanmalıdır?

Eğer bu adımı atsaydı, Türkiye’yi kaybedebilirdi diye düşünenler, o zaman çok etkili ekonomik yaptırımlar hatta hükümet üyelerine vize yasağı konmaya kadar varan davranışlar geliştirilmesi hayat bulsaydı Türkiye’nin batıdan kopmayacağını garanti edebilirler miydi?

Şeytan ayrıntıda saklı: Sizce ABD Türkiye’nin kınanma kararını niye veto etti?

Hatta daha ileri gidip BMGK’da ABD ile birlikte Rusya’nın veto etmesi neye işaret ediyor?

ABD ile Rusya arasında hangi anlaşma yapıldı? İsrail neden bu kadar sessiz?