SETA Vakfı’nın ‘dış’ uzantıları

Seta Vakfı’nın İstanbul ve Ankara dışında, Berlin’de, Kahire’de, Brüksel’de ve Washington’da da birer ofisi bulunuyor.

SETA Vakfı’nın ‘dış’ uzantıları

AKP iktidarı tarafından sağlanan fonlarla lobi faaliyeti yapmak, kamuoyunda algı oluşturmak gibi “misyonları” ile tanınan SETA Vakfı dün sabah saatlerinde yayımladığı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” isimli rapor ile bir skandala imza attı. Söz konusu raporda uluslararası ajansların Türkiye bürolarında çalışan gazeteciler fişlenirken, bu isimlerin Türkiye üzerinde oynanan “büyük oyunun” bir parçası, 5. Kolu olduğu iddia edildi.

Rapor büyük tepki toplarken, SETA Vakfı’nın “dış kaynaklar” ile ilişkileri gün yüzüne çıktı. Seta Vakfı’nın İstanbul ve Ankara dışında, Berlin’de, Kahire’de, Brüksel’de ve Washington’da birer ofisi bulunurken, Seta Foundation ismi ile faaliyet gösteren Washington ofisinin mali kaynakları ortaya çıktı. ABD yasaları gereği vergiden muaf vakıf ve derneklerin mali bilgileri halka açık bir sisteme kaydedilirken, ABD vergi dairesi IRS’in sistemindeki bu bilgilere kolayca ulaşılabiliyor. SETA’nın ‘dış’ bağlantıları sosyal medyada da kullanıcılar tarafından paylaşıldı.

Bu bilgilerde SETA’nın ABD’deki şubesine Ankara’dan 1 milyon 125 bin dolar para gönderildiği ve  maaş harcamalarının 277 bin 582 dolar olarak gözüküyor. Sistemde personel maaşı olarak, yalnızca “Genel Direktör” sıfatıyla yönetim kuruluna da üye olan Kadir Üstün’ün kazancı listelenirken, Üstün’ün “kazancı”nın 75 bin 567 dolar olduğu gözüküyor.

SETA DC ve MÜSİAD ABD’nin New York’ta ortaklaşa düzenlediği panelde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da konuşmuş; mülteciler, insani yardım ve Türkiye örneği konularında ‘değerlendirme’lerde bulunmuştu.