Sermayeye 'asgari ücret desteği'nde yeni kriterler

İşsizlik Fonu'ndan alınan paralarla sermayenin kasasına aktarılan 'Asgari Ücret Desteği'ne yeni kriterler getirildi...

Sermayeye 'asgari ücret desteği'nde yeni kriterler

AKP hükümetinin ‘asgari ücret desteği’ adı altında patronlara işçi başına 100 ila 150 lira arasında yaptığı ödemelerle 2019 yılında da sürecek. Ancak yeni düzenlemelerle bu kriterlerde önemli değişiklikler yapıldı.

“Asgari ücret desteği” için yapılan bu ödemelerin kaynağı değişmeyecek. Buna göre ödemeler yine işçilerin maaşından kesilen paralarla oluşturulan İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

Yapılan değişiklikle, asgari ücret desteği verilen işçi sayısı azaldı. Buna karşılık, kişi başına destek tutarı artırıldı. Üç yıl boyunca işçi başına 100 lira olan destek tutarı, toplam işçi sayısı 500’ün altında olan iş yerleri için 150 liraya çıkartıldı. Böylece, örneğin geçen yıl 12 işçi için aylık bin 200 lira destek alan işveren, bu yıl 10 işçi için aylık bin 500 lira destek alacak.

Toplam işçi sayısı 500’ün üzerinde olan işyerlerinde ise işçi başına 150 lira yerine 100 lira destek verilecek.

Sendikasız işyerlerinde asgari ücret desteğinden yararlanılabilecek işçi kriteri asgari ücretin 2 katından 1.5 katına indirilirken, sendikalı işyerlerinde asgari ücretin 3 katı uygulaması aynen devam edecek. Buna göre, sendikalı işyerlerinde bu yılın ocak ayında destek verilecek işçi sayısı belirlenirken, geçen yılın aynı ayında 6 bin 90 liraya kadar ücret alan işçilerin sayısı dikkate alınacak.

9 AYLIK ‘DESTEK’ SÜRESİ 12 AYA ÇIKARILDI

Geçen yıl ocak-eylül döneminde uygulanan asgari ücret desteği, bu yıl 12 ay verilecek.

2018 yılında 9.7 milyon işçi için sermayeye 9 ay boyunca “asgari ücret desteği” sağlandı. Toplam ödeme 8.5 milyar lira düzeyinde oldu. Kriterler aynı kalsaydı 2019 yılında 10.6 milyon işçi için 11.1 milyar lira destek sağlanacaktı. Ancak, 500 işçi kriteri getirilmesi ve destek verilecek işçi ücretlerine asgari ücretin 1.5 katı sınırı konulması dolayısıyla destek kapsamındaki işçi sayısı 9.3 milyon kişiyle sınırlı olacak. Buna karşılık toplam destek tutarı 13.5 milyar liraya ulaşacak. 500 işçi kriteri getirilmeyip, işçi sayısı azaltılmasaydı ödenecek destek tutarı 15.7 milyar lirayı bulacaktı. Yapılan değişiklikle küçük işletmelerin daha çok destek almasına olanak sağlandı. Asgari ücret desteği ödemeleri, 2018 yılında olduğu gibi bu yıl da İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.