Şentop SETA sempozyumunda: Parlamenter sistem hikayesi kapanmıştır

"Anayasal anlamdaki bu değişikliğin, hükümet sistemi değişikliğinin 'bu değişmeli, geri dönmeliyiz, parlamenter sistem' falan hikayeleri meselesi kapanmış bir meseledir."

Şentop SETA sempozyumunda: Parlamenter sistem hikayesi kapanmıştır

Gazeteleri fişleme raporlarıyla yeniden gündeme gelen SETA’nın konuğu AKP’li Meclis Başkanı Mustafa Şentop oldu. SETA’nın sempozyumunda konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Parlamenter sistem’ falan hikayeleri meselesi kapanmış bir meseledir” dedi.

Şentop, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen “Üçüncü Yılında 15 Temmuz Darbe Girişimi ve FETÖ ile Mücadele” başlıklı sempozyumda yaptığı konuşmada, parlamenter sistem tartışmalarına değindi.

“Anayasal anlamdaki bu değişikliğin, hükümet sistemi değişikliğinin ‘bu değişmeli, geri dönmeliyiz, parlamenter sistem’ falan hikayeleri meselesi kapanmış bir meseledir. Esasen 15 Temmuz’da kapanmıştır” diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti:

“16 Nisan da bunun tescil edildiği, kayda geçirildiği bir tarihtir. Alt mevzuat düzeyinde tartışmalar yapılabilir. Daha önce de parlamenter sistem uygulanırken de vardı. Bakanlık sayılarında değişiklikler olmuş, teşkilat yapıları değişmiş…Yine olabilir böyle şeyler. Ama bu tarihi süreç içerisinde 15 Temmuz’un ve 16 Nisan’ın yerini doğru tespit etmemiz lazım. Geleceğe dair projeksiyonlar yaparken eğer bunu doğru tespit etmezsek, bu arkeolojiyi yapmadan konuşursak, değerlendirirsek o zaman işte böyle birtakım hülyalar içerisinde gezinebilirsiniz. Geriye dönme, işte parlamenter sistem hikayeleri içerisinde dolaşabilirsiniz. Hükümet sistemi meselesi 15 Temmuz’da gerçekleşen o direnişin dışında, ondan bağımsız bir şey olarak değerlendirilemez. Ve o Türkiye’yi bu hükümet sistemi değişikliğine getirmiştir. Bu paradigma değişikliğinin tescili noktasına getirmiştir. Bu sebeple 15 Temmuz’u birçok bakımdan değerlendirmek hatırlamak çok önemli.”