Sendikalardan ortak asgari ücret açıklaması

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak zam taleplerini açıkladı.

Sendikalardan ortak asgari ücret açıklaması

Türk-İş, HAK-İŞ ve DİSK temsilcileri TÜİK tarafından açıklanan istatistikler sonrasında asgari ücretle ilgili açıklama yaptı.

Ortak deklarasyon olarak 2 bin 578 TL’nin üzerinde olmayan bir teklifin dikkate alınmayacağı belirtildi.

“Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir ücret olmalı” diyen konfederasyonlar, asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olması gerektiğini belirtti.

Çalışanlar üzerinde taşınmaz boyutlarda vergi yükü bulunduğunu belirten konfederasyonlar “Aynı şekilde, sosyal güvenlik için kesilen prim asgari ücretli için yüksektir ve mutlaka devletin, sosyal devlet olma gereğinin bir sonucu olarak daha fazla katkısı gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “2 bin 578 TL’nin altında olmamak üzere bir ücret bekliyoruz. Altında bir rakamı kesinlikle değerlendirmeye almayacağız. 24 ya da 25 Aralık’ta toplantı yapacağız. TÜİK verileri ortaya çıktığı için iyimser olamıyoruz. Bu veriler beklentilerin çok altında. TÜİK’in açıklaması dışında şu ana kadar bize bir rakam telaffuz edilmedi.” dedi.

DİSK: TALEBİMİZ NET

DİSK ise asgari ücret talebinin 2578 lira olduğu yönündeki açıklamaları yalanladı. Sendikaların yaptığı açıklamada ortak bir rakamdan söz edilmediği belirtilen açıklamada DİSK’in talebinin net 3200 lira olduğu belirtildi.