Sendikalardan Albayrak'a rest: Hodri meydan sermayenin kuyrukçusu!

Patronların uzun yıllardır göz diktiği işçilerin kıdem tazminatı hakkıyla ilgili AKP'nin gasp hazırlığına işçi sendikaları sert tepki gösterdi.

Sendikalardan Albayrak'a rest: Hodri meydan sermayenin kuyrukçusu!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı yeni “reform paketi” ile işçilerin kıdem tazminatı hakkına yönelik saldırı hazırlığına işçi sendikalarından sert tepki geldi.

Albayrak, bugünkü açıklamasında “Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda, sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.” demişti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımla “Yapısal reformlar adı altında işçi sınıfının haklarını geriletecek, kıdem tazminatına göz koyacak, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak, halkın ekmeğini küçültecek, adaletsizliği büyütecek, ‘yüzde 99’a karşı yüzde 1’i’ kurtarmaya yönelik hiçbir adıma izin vermeyeceğiz” dedi.

Albayrak’ın açıklamasına Birleşik Metal İşçileri Sendikası’ndan (BMİS) da “Hodri meydan!” yanıtı geldi. BMİS’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “KıdemTazminatı emekçilerin son kalesidir. İşçiler tazminatlarını Damat’a ve perde arkasında bekleyen gaspcılara yedirmeyecekler. Kıdem tazminatının gaspına asla izin vermeyeceğiz. Hodri Meydan damat bakan!” denildi.

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası Başkanı Metin Ebetürk de “Sermayenin kuyrukçusu Damat Albayrak #KıdemTazminatı ‘na göz dikiyor. Hakkımızı yedirmeyiz. Tarihten onlarca damat geçti, onlar tarihin çöplüğünde. Hak ve Adalet için mücadele edenler altın sayfalarda. Başka kapıya” ifadelerini kullandı.

Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay ise kıdem tazminatı söylentileriyle ilgili harekete geçtiklerini belirtilerek 1 Mayıs’ta ‘kırmızı çizgime dokunma’ mesajı vereceklerini söylemişti. “Kıdem tazminatında kazanılmış haklarda geriye gidişe izin vermeyeceğimizi herkes bilsin” diye konuşan Atalay 1 Mayıs mitinginin ana konusunu ‘’kıdem tazminatı” olarak belirlediklerini de açıklamıştı.