Şekerde özelleştirme yıkım getirdi: Yüzlerce işçi işten çıkarıldı, üretici üretimden vazgeçiyor...

14 Şeker Fabrikası ile birlikte özelleştirme süreci kapsamında satılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nda çalışanların üçte ikisi işten çıkarıldı.

Şekerde özelleştirme yıkım getirdi: Yüzlerce işçi işten çıkarıldı, üretici üretimden vazgeçiyor...

Patronların partisi AKP’nin tüm tepkilere rağmen özelleştirdiği 14 şeker fabrikasından biri olan Kırşehir Şeker Fabrikası’nda peşkeşin ardından yaşananlar şaşırtmıyor.

Yaklaşık 1 yıl önce 300 Bin TL sermayeli Tutgu Gıda’ya tartışmalı şekilde satışı gerçekleştirilen Kırşehir Şeker Fabrikası’nın ihale şartnamesinde bulunan “İşçi çıkarılmayacak” maddesine ve “siyasilerin hiç bir şekilde işçi çıkarılmayacak” sözüne uyulmadığı ortaya çıktı.

Yerel Kırşehir Habertürk’ün haberine göre satıldığı dönemde 400’ün üstünde çalışanı bulunan fabrikada çalışan sayısı bu rakamın yaklaşık 3’te 1’ine düşürüldü. Toplu işten çıkarmada yaşanan kanuni cezaya da düşmek istemeyen Tutgu Gıda, hergün 2-3 kişi çıkararak çalışanların büyük çoğunluğunun işine son verdi.

İşten çıkarmalarla birlikte 300’ün üstünde çalışan işsiz kalırken bunların büyük kısmının çalışmak için Kırşehir’den göç ettiği ortaya çıktı. Böylece istihdam anlamında göç alması gereken Kırşehir yine göç vermeye devam ediyor.

PANCAR ÜRETİCİSİ ÜRETİMDEN VAZGEÇİYOR

Kırşehir Şeker Fabrikasında çalışanlar işten çıkarılırken bir taraftan da Kırşehir’deki pancar üreticisi yavaş yavaş üretimden vazgeçiyor. Pancar üreticisi kotalarını çevredeki diğer illerdeki üreticilere devrederken pancar ekimi de önemli ölçüde azaldı.