Seçime saatler kala CNN Türk ve haber sitelerinde 'Demirtaş' mesaisi

İBB Başkanlığı seçimlerinin yapılacağı 23 Haziran gününe girildiği saatlerde Demirtaş'ın tweetleri için Demirören ve Ciner medyası devreye sokuldu. Seçim yasağı çiğnenerek yapılan yayınlarda Demirtaş'ın açıklamalarının Öcalan'ın 'tarafsızlık' çağrısı paralelinde olduğu ve sandığa gitmeme yönünde etki edeceği öne sürüldü.

Seçime saatler kala CNN Türk ve haber sitelerinde 'Demirtaş' mesaisi

31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasına rağmen iptal edilen ve YSK kararıyla yenilenecek olan seçimlere artık sayılı saatler kalırken AKP iktidarı, kontrolündeki medya eliyle son süreleri fırsata çevirmenin peşine düştü.

Saat 18.00 itibariyle propaganda serbestliğinin sona ermesine rağmen seçim yasaklarını delme pahasına yapılan medya operasyonunun ilk ayağını Demirören Medya bünyesindeki CNN Türk oluşturdu.

Kanalın 23.00’da başlayan haber bülteninde eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Twitter hesabından bugün öğlen saatlerinde atılan tweetler değerlendirildi. Ancak kanalın canlı yayınına, Öcalan’ın HDP’ye gönderdiği mektupla ilgili Demirtaş’ın açıklamalarının yer aldığı tweet’leri yorumlamaları için bağlanan 4 ismin dördü de AKP’ye yakınlığıyla bilinen yazarlar oldu. Sırasıyla akademisyen İdris Kardaş, eski AKP’li vekil ve Star yazarı Mehmet Metiner, Sabah yazarı Ferhat Ünlü ile Daily Sabah yazarı Merve Şebnem Oruç’un konuşturulduğu, yaklaşık 40 dakika süren yayın boyunca “Demirtaş’ın tweetlerinin Öcalan’ın ‘tarafsız kalın’ çağrısına destek olarak okunması yani sandığa gidilmemesi gerektiği” şeklinde özetlenebilecek yorumlar yapıldı.

Demirören medyası bünyesindeki Hürriyet ve Posta gazeteleri de 23 Haziran’ın ilk saati içerisinde “Demirtaş’tan İmralı’ya destek” başlığıyla, HDP’nin “stratejimiz değişmedi” duyurusuna rağmen Demirtaş’ın açıklamalarının “Öcalan’ın yanındayım” mesajıyla seçimde tarafsız kalmak olarak anlaşılması gerektiği imasıyla haberleştirdi.

 

Ciner Grubu’na ait Habertürk’ün internet sitesi ise Demirtaş’ın öğlen saatlerinde paylaşılan açıklamalarını yine 23 Haziran’ın ilk dakikalarında ancak ‘son dakika’ olarak haberleştirdi. Bu gazete ise haberini sosyal medya hesaplarından bir başlık yerine “Edirne Cezaevi’nde tutuklu HDP eski Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün attığı tweetle terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın inisiyatifini desteklediğini açıkladı” şeklinde bir cümleyle yayınladı.

Anket sonuçlarının çoğunda önde olduğu görülen CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik HDP desteğini ‘Demirtaş’ hamlesiyle azaltmak için, sözkonusu tweet’ler atıldıktan 7-8 saat sonra toplu şekilde geçilen bu haberler, arka planda AKP’den gelen bir talimatın olduğu yorumuna yol açtı.