Seçim bitti, fiyatlar yine tırmanışa geçti

Sebze fiyatları seçimlerin ardından yeniden artmaya başlayarak fahiş rakamlara ulaştı, yandaş Türkiye Gazetesi ise iktidarın tarım politikaları yerine, iktidara karşı yeni bir "senaryo"nun devreye konulduğunu öne sürdü.

Seçim bitti, fiyatlar yine tırmanışa geçti

AKP seçim öncesi ucuz sebze ürünü satışı ve bunun yanı sıra piyasa fiyatlarını da aşağı çekme iddiasıyla tanzim satış noktalarını uygulamaya sokmuştu. Uygulanan politika ve baskı sonucu birçok market indirime gitti. Ancak seçim sonrası ise fiyatlar yeniden uçuşa geçmeye başladı.

AKP’ye yakın Türkiye gazetesi ise iktidarın 17 yıllık piyasa odaklı tarım politikasından kaynaklı pahalılık sorununa oy avcılığı adına popülist çözümlerle müdahalesi yerine “çıkar grupları”nı suçladı.

Türkiye gazetesinde yer alan haberde, “Mahallî seçimlerin geride kalması ve tanzim satış noktalarının azalması üzerine fırsatçılar yeniden ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürün verdiği beş market dışında birçok sebzede fiyatlar yukarı yöneldi” denildi. Haberde bir kilo soğanın fiyatının 7-8, domatesin 10-12, sivri biberin 25 TL’ye kadar tırmandığı belirtildi.

“Seçimden sonra hortladılar” başlığıyla yayımlanan haberde “Mahallî seçimlerin geride kalması ve tanzim satış noktalarının azalması üzerine fırsatçılar yeniden ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürün verdiği beş market dışında birçok sebzede fiyatlar yukarı yöneldi” ifadelerine yer verildi.

YİNE ‘SENARYO’ SENARYOSU

Soğanın büyükşehirlerde 7-8 TL, patates 5-6 TL bandına kadar çıkarken domatesin 10-12 TL, sivri biberin ise 25 TL’ye kadar tırmanmasının tüketiciyi mağdur ettiği belirtilen haberde, “Üretici ve sektör temsilcileri, kur şokunun ardından yaşananlara benzer bir senaryonun yeniden kurguya konduğunu söylüyor. Fiyatların, yapılan tüm müdahalelere rağmen yüksek olmasının sebebi olarak her ne kadar girdi maliyetleri gösterilse de işin arkasında yine çıkar gruplarının olduğu belirtiliyor. Söz konusu beş marketin çalışanları, sezon ürünlerinde fiyatların çok yüksek olduğunu, hallerden yeterli ürün gelmediği için reyonlarda küçülmeye gittiklerini vurguluyor. Hal esnafı ise havalar ısınmasına rağmen kâfi miktarda meyve ve sebze olmadığını, olanın da yüksek fiyatla kendilerine geldiğini ileri sürüyor.” ifadeleri kullanıldı.

Soğanda tekelleşmenin fiyatların düşmesine engel olduğuna da dikkat çekilen haberde, bu alanda eli güçlü olan patronların rolüne dikkat çekilerek “En çok soğan üretimin yapıldığı Ankara’nın Polatlı ilçesi ve Amasya’da devreye tüccarların girdiği belirtiliyor. Bu iki grubun piyasadaki soğan stoklarında ve fiyatların belirlenmesinde söz sahibi olması, vatandaşın ucuz rakamdan soğan almasına mâni oluyor. Fiyatların yüksek seviyede seyretmesinin bir diğer sebebi olarak da fırsatçıların yaptığı ‘Önümüzdeki günlerde fiyatlar artacak’ söylentileri gösteriliyor.”  denildi.