Seçim CHP’yi vurdu

Yerel seçim öncesi düzen muhalefetinin en büyük unsuru CHP istifalarla gündem oluyor.

Seçim CHP’yi vurdu

Yerel seçimler için aday belirleme sürecinin başlamasıyla birlikte, CHP’den istifa haberleri peş peşe gelmeye başladı. Bazı yerlerde aday gösterilmeyen kişinin istifa etmesi şeklinde gerçekleşen bu istifalar, yer yer bütün olarak örgütün istifa etmesi, aday gösterilmeyen belediye başkanının başka partiye geçmesi gibi çeşitli şekillerde yaşandı. Bazıları bir süre gündemin üst sıralarını meşgul eden bu istifalar, CHP’de yaprak dökümü mü yaşanıyor sorularını gündeme getirdi.

Özellikle Kılıçdaroğlu dönemiyle birlikte CHP, ideolojisiz ve oldukça kaygan bir hatta siyaset yapan bir görüntü çiziyor. Sosyal demokrat söylemlerin esamesinin bile okunmadığı CHP, güne göre soldan sağa savrulan bir hatta siyaset yapıyor. CHP’nin içerisi de bu ideolojisiz duruma uygun şekilde oldukça farklı görüşlerden kişi ve gruplarla dolmuş durumda. Hal böyle olunca, kişi ve grupların CHP’den kopması, hatta tam karşıda sayılabilecek partilere geçmesi eşyanın tabiatına uygun bir durum gibi.

İşin diğer tarafıyla ise, CHP, elinde bulundurduğu gelir durumu iyi belediyelerle tam bir rant kapısı durumunda. Bu durum aday belirleme süreçlerinde ciddi rant kavgalarının yaşanmasına neden oluyor. Hiç bir siyasallığı olmayan kişiler CHP’de, örgütün fikri dikkate dahi alınmadan rant süreçlerinin ve adam kayırmacılığın bir sonucu olarak önemli yerlerde aday olabiliyor.

Bütün bu sebeplerin sonucunda gelinen noktada CHP, belli küskünlük ve rant kavgalarının sonucu kolayca istifa edilen hatta tam tersi gözüken kutuplara geçilen bir görüntü çiziyor. Aşağıda yaşanan önemli istifaları başlık başlık derledik.

AYDIN’DA ‘ÖZLEM ÇERÇİOĞLU PARTİSİ’ İSTİFALARI

Aydın’da büyükşehir belediye başkanlığını sürdürmekte olan Özlem Çerçioğlu’nun, CHP’nin süreçlerinde tek söz sahibi olduğu uzun süredir dile getiriliyordu. Nitekim bu durum aday belirleme süreçlerinde iyice ayyuka çıktı.

Mevcut ilçe belediye başkanlarından aday gösterilmeyenlerin olması ve örgütün dinlenmemesi dolayısıyla Aydın CHP örgütünde istifalar yaşandı. Söke örgütünde hatırı sayılır sayıda üye istifa etti. Efeler’in mevcut belediye başkanı ise tekrar aday gösterilmeyince istifa ederek, DP’den aday oldu. Efeler örneği, CHP’ye alınan sağcıların rant kapısı kapanınca CHP’yi nasıl hızlıca terk ettiğini gösterdi.

BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ SARIGÜL

Uzun yıllar Şişli Belediye Başkanlığı yapan, ideolojisizliğin ve rantçılığın CHP’deki sembolü durumuna gelen Sarıgül, adaylık hazırlıklarının ciddiye alınmaması üzerine tekrar CHP’den istifa etti.

Şişli’de uzun yıllar popülistliğiyle ünlenen Sarıgül daha önce de CHP’den istifa etmiş ve TDH’yi kurmuştu. Kısa ömürlü olan bu hareket her yere ‘Çare Sarıgül’ yazılamaları yapmasıyla tanınmıştı. Fakat Sarıgül’ün siyasette üst basamaklara tırmanma denemesi başarısız olmuş, son yerel seçimlerde İBB’yi kazanamanasıyla, sadece Şişli’de rant kavgaları üzerinden adı duyulur konuma gelmişti. DSP’den aday olan Sarıgül siyaset sahnesinden silinmeye doğru hızla giderken, sembolü olduğu ideolojisizlik ve kof popülizm CHP’nin her yerini sarmış durumda.

AKP VE BBP’YE GEÇEN BELEDİYE BAŞKANLARI

CHP açısından en trajikomik durumlar ise Kayseri ve Adıyaman’da yaşandı. Kayseri Felahiye’de CHP’nin adayı ilçenin İYİ Parti’ye bırakılması üzerine istifa ederek BBP’den aday oldu. Adıyaman Yaylakonak’ın CHP’li belediye başkanı partisinden istifa ederek AKP’ye katıldı. Bununla da yetinmeyerek, CHP’li seçmenleri “bunlar yığma seçmen” deyip seçmen kaydından sildirdi.

KAFTANCIOĞLU: ÖNCE KÜSÜP İSTİFA ETTİ, SONRA GERİ ADIM ATTI

Ocak ayının sonunda MYK ve PM toplantılarında yaşanan aday belirleme kavgalarının bir sonucu olarak İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu görevinden istifa etti. İl başkanı olması halka büyük bir umut olarak pompalanan Kaftancıoğlu görevi sırasında ciddi bir değişime sebep olamamıştı.

İstifa sebepleri arasında rant işleriyle sıkça gündeme gelen ve sağcılığıyla tanınan isimlerin tekrar aday gösterilmesi de olan Kaftancıoğlu bir gün sonra istifasını geri çekti. Bununla da yetinmeyerek, istifa sebepleri arasında olan sağcı adaylardan farklı olmayan İBB adayı İmamoğlu’na tam destek açıklamasında bulundu.

CHP MYK ve PM toplantıları sonrası istifalar Kaftancıoğlu’yla sınırlı kalmadı. CHP Sancaktepe İlçe Yönetim Kurulu, yerel seçimlerde Alper Yeğin’in Sancaktepe Belediye Başkanlığına aday gösterilmemesine tepki göstererek toplu olarak görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. Maltepe İlçe teşkilatı ise mevcut belediye başkanının tekrar aday gösterilmesi üzerine topluca istifa etti. Maltepe teşkilatı istifa açıklamasında, rant vurgusu yaptı, belediye başkanının belediyeyi rant kapısı olarak kullandığını vurguladı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Ataşehir’de Battal İlgezdi ve Beşiktaş’ta Murat Hazinedar başkanlık makamını boşaltırken, resmi sosyal medya hesabından, Bakan Soylu ile birlikte çekilen fotoğrafını yayınlamış ve büyük tepki çekmişti.

PM SONRASI CHP DURULMADI: MARMARİS TEŞKILATININ ÇOĞU VE BELEDİYE BAŞKANI İSTİFA ETTİ

CHP Marmaris İlçe Başkanlığı yönetimi, iradelerinin hiçe sayıldığını öne sürerek yedek üyelerle birlikte istifa ettiklerini duyurdu. İlçe Başkanı Tolga Akbay, “3700 üyemizin yarısı istifa edebilir.” dedi. MYK toplantısından geçen mevcut Belediye Başkanı Ali Acar, PM toplantısında aday gösterilmemişti. Acar, istifasının ardından DSP’ye katılarak belediye başkan adayı oldu.

KILIÇDAROĞLU HERKESİ İSTİFA İLE TEHDİT ETTİ

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Erdal Aksünger PM toplantısında yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Aksünger açıklamasında Kılıçdaroğlu’nun herkesi istifa ile tehdit ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Genel Başkan 2 saat direndi. Ara verdi ve yukarı çıktı. Tüm MYK’yı topladı ve açık oylama konusunda hukuksuzluk yaptı. İstifa ile herkesi tehdit etti. Çekilmesem hukuksuzluk olduğu için mahkemeye gidecekti.”

GENEL SEKRETER AKİF HAMZAÇEBİ İSTİFA ETTİ

CHP’de olaylı parti meclisi toplantısı sonrası partideki görevinden istifa eden bir diğer isimde partinin genel sekreteri Akif Hamzaçebi oldu. İstanbul’da ki adayların bazılarına itiraz eden Hamzaçebi’nin istifası, CHP’de küskünlerin bütün kademelerde yer aldığını gösterdi. Hamzaçebi’nin, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın tekrar aday gösterilmesine karşı çıktığı belirtildi.

KIRKLARELİ BELEDİYE BAŞKANI: SAYIN İNCE’NİN YANINDA YER ALDIM DİYE ADAY YAPILMADIM

CHP Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, aday gösterilmemesi üzerine partisinden istifa etti. İstifası sonrası açıklama yapan Kesimoğlu; “İsyanım;Kırklareli’nde halkımızla birlikte muhteşem bir başarı yakalamışken: sırf Genel Merkez’de yuvalanmış bu kliğe ve onların Trakya’daki vasıfsız-eğitimsiz uzantılarına destek vermeyip, Sayın İnce’nin yanında yer aldım diye aday yapılmamış olmaktır..” ifadelerini kullandı.

Bu olay aday belirleme sürecinde daha eski olayların da etkili olduğunu gösterdi.

TEKRAR ADAY GÖSTERİLMEYENLER

Sağcı kökenli CHP Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon önce büyükşehir daha sonra Bodrum için aday gösterilmeyince istifa etti. Kocadon, DP’den Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

Sarıgül’ün İBB adaylığı döneminde, Sarıgül kadrosundan CHP’ye giren ve Beşiktaş Belediye Başkanı yapılan sağcı kökenli tartışmalı isimlerden biri olan Murat Hazinedar’da istifa etti. AKP’nin, CHP’li belediyelere yaptığı ‘yolsuzluk operasyonu’ sonrası görevinden alınan Murat Hazinedar tekrar aday gösterilmemişti.

YAPRAK DÖKÜMÜ DEVAM EDİYOR

CHP’de yaprak dökümü üstteki olaylarla sınırlı kalmadı. Halen istifa haberleri gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde CHP Bandırma İlçe Yönetimi topluca istifa etmişti. Geçtiğimiz gün ise Gaziantep il yönetimi yine aday belirleme sürecindeki müdahalelerden dolayı istifa ettiğini açıkladı. Eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, İstanbul Adalar’da aday gösterilmesi sonrası ise CHP Adalar Teşkilatı’ndan bazı önemli isimler istifa etti.