SDG: Türkiye saldırırsa topyekün savaşa döner

SDG'nin genel komutanı Mazlum Kobani, Türkiye'nin bölgeye düzenleyeceği olası bir operasyonuna ilişkin, "Fırat'ın doğusu ile Afrin birbirine benzemez. Türk ordusu herhangi bir yere saldırırsa bu topyekün bir savaşa dönüşecek' dedi. Kobani, ABD'nin böyle bir müdahaleyi önlemeye çalıştığını söyledi.

SDG: Türkiye saldırırsa topyekün savaşa döner

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) genel komutanı Mazlum Kobani (Ferhat Abdi Şahin), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suruç ve Akçakale’ye yaptığı askeri sığınak ve olası bir operasyonu değerlendirdi.

BBC Türkçe‘den Fehim Taştekin’e konuşan Kobani, bir müdahale olasılığı halinde ‘SDG’nin itici gücü’ olarak tanımladığı YPG’nin tamamen kuzeye çekileceğini, bunun IŞİD’le mücadeleyi durduracağını, dahası IŞİD’in yeniden toparlanacağını, oluşacak boşluğu Suriye ordusunun dolduracağını, bunu istemeyen ABD’nin Türkiye’yle görüşerek müdahaleyi önlemeye çalıştığını söyledi.

‘TOPYEKUN SAVAŞ’ DEDİ

Bununla birlikte ABD’ye bel bağlamadan Türkiye ile başbaşa kalacakları senaryoya hazırlandıklarını vurgulayan Kobani, Türkiye’nin bir yanılgı içinde olduğunu belirtip şöyle söyledi:

“Fırat’ın doğusu ile Afrin birbirine benzemez. Yerden göğe kadar fark var. Uluslararası faktörler bir kenara Türk ordusu ile başbaşa kalsak bile durum farklıdır. Aylarca hatta yıllarca süren bir savaş olacaktır. Burası geniş bir alan. Afrin’de stratejik bir karar aldık ve savaşı sadece Afrin’le sınırlı tutmak istedik. Fakat burada öyle olmayacak. Türk ordusu herhangi bir yere saldırırsa bu topyekün bir savaşa dönüşecek.”

Türkiye’nin bölgede ciddi bir yığınak yaptığını buna karşılık kendilerinin de yaptığını belirten Kobani, “Bu gerilim içinde birileri hata yaparsa bu kıvılcım ateşe dönüşebilir, böyle bir tehlike var. Onun için Amerikalılar provakasyonla kontrol dışı bir savaşın önünü almak için diplomatik çalışmalar yürütüyor.” dedi.

‘HAKAN FİDAN’LA GÖRÜŞME’ İDDİASI: JEFFREY ARABULUCU OLDU

Mazlum Kobani, TSK’nın geçen yıl Aralık ayında bölgede operasyona başlayacağı olasılığı sırasında MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüştüğü yönünde daha önce dile getirilen iddialar için de şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan Aralık’ta çıkıp 3 gün sonra operasyona başlayacaklarına dair ciddi bir açıklama yaptı. Biz savaş olacağını bekliyorduk. ‘Türkiye’ye karşı tehlike var, bu beka sorunudur’ diyor. Biz de ‘Erdoğan ne istiyor?’ diye sorduk. ‘Paylaşamayacağımız ne var?’ Görüşme konusunda inisiyatifi biz başlattık. Müttefiklerimizden ‘Ne istiyorlar?’ diye sormasını ben istedim. 7 yıldır savaştayız, ikinci bir büyük savaş istemiyoruz. Yani talep bizden geldi. Bunun üzerine dolaylı görüşmeler oldu. Arabuluculuğu ABD Özel Temsilcisi James Jeffrey üstlendi.”

Sürecin bu şekilde başladığını anlatan Mazlum Kobani, “Türkiye’ye saldırı olmadığını, varlıklarının tehlike olarak görüldüğünü” belirtirken, “Niye tehlike olsun ki?” diye itiraz ettiklerini vurguladı.

“TÜRKİYE TAAHHÜTTE BULUNSUN”

Kobani, sürecin savaşı durdurmaya dönük olduğunu, sonra da Erdoğan ile Trump arasında güvenlik bölgesi meselesinin gündeme geldiğini belirtti. Mazlum Kobani şöyle devam etti:

“Biz de SDG olarak kendi önerimizi ABD’ye sunduk. Önerimiz çok makuldü. 30 km olmaz, 5 kilometre olabilir dedik. Buradaki YPG güçlerini çekebiliriz, yerlerine yerel güçleri koyarız. Bütün şehirlerde yerel askeri meclisleri bunun için kuruyoruz. 5 kilometre içindeki ağır silahları da çekebiliriz. Menzili Türkiye’ye ulaşan silahları da çekebiliriz. Mesela 20 km menzilli silahlarımız var, onları da 20 km uzağa indiririz. Buna karşılık Türkiye de saldırmayacağına dair taahhütte bulunsun. Bu alanda uluslararası güçler de olsun. Uluslararası güç içinde Türkiye’nin olmasını kabul etmedik. Tarafsız bir güç olmalı, Türkiye taraftır. Biz bu bölgelerdeki Suriyelilerin yerlerine dönmelerini de kabul ediyoruz. Gelsinler diye çağrı yaptık. Onlar diyor ki 30 kilometrelik alana mülteciler yerleşsin, Afrin’i işgal eden farklı güçler de gelsin, devriyeler içinde Türk askeri de olsun. Bunları kabul etmedik. İşi yokuşa sürükleyen, sabote eden taraf olmak istemiyoruz ama Türk askerinin buraya gelmesinin zemini yok.”

“Afrin’e saldırmasaydı, siyasi sürece katılmamızı veto etmeseydi, düşmanlık yapmasaydı kabul edebilirdik” diyen Mazlum Kobani, Afrin ile ilgili bir gelişme olması halinde, “Türk askerinin yerleşmesini kabul edebileceklerini” belirtti.

Kobani, “SDG içinde yüzlerce Afrinli komutan ve binlerce Afrinli savaşçı var. Bu insanlar bunu kabul etmez. Bütün Afrinliler istisnasız geri dönsün, el konulan mallar geri verilsin, dışardan getirilip yerleştirilenler çıkarılsın, dönüşler uluslararası güvence altında olsun, Afrin Meclisi de bu süreci kontrol etsin diye şart koştuk. Böyle bir gelişme olursa Türk askeri devriyelere katılabilir. Türk askerinin Afrin’den çıkması ile ilgili bir şart koşmadık. O daha sonraki bir meseledir. Artık top Türk tarafının sahasındadır. Bildiğim kadarıyla şu ana kadar olumlu bir gelişme yok” sözleriyle devam etti.

“MİT’LE İLİŞKİLERİMİZ İYİYDİ”

Kobani MİT ile doğrudan görüşme iddialarına da şu şekilde “açıklık” getirdi:

“Haber asılsızdır demek istemiyoruz. Fakat (doğrudan görüşme) geçmişte olan bir şeydir. Yeni süreçte olduğu kast ediliyorsa bu doğru değil. Kobani sürecinde oldu. Ankara’dan bürokratlar vardı, Hakan Fidan kesinlikle yoktu. Bu son gerilim sürecinde (doğrudan) görüşme olmadı. Eskiden görüşme vardı, ilişkilerimiz de iyiydi, Türk ordusu geldi, Süleyman Şah Türbesi’ni alıp götürdü.”

ÖCALAN’IN SEÇİM ÖNCESİ MEKTUBU

Kobani , 23 Haziran seçimi arifesinde görüşme kanalı açılan Öcalan’ın yazdığı mektubu nasıl okuduklarını şöyle aktardı:

“Askeri ve siyasi açıdan büyük bir tıkanma vardır. Türkiye’nin belli bir stratejisi vardı, hep boşa çıktı. 2011’de başka Kürt güçlerle alana egemen olmak istediler. Başarısız oldular. 2012-2013’te Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üzerinden müdahale ettiler, biz daha da büyüdük. Sonra Nusra Cephesi üzerinden Derik’ten Afrin’e kadar saldırılar düzenlediler, hepsini püskürttük. Yine büyüdük. Son olarak DAİŞ (IŞİD) ile saldırı yönlendirdiler. DAİŞ’i Kobani’den çıkarmakla kalmayıp Rakka ve Deyr el Zor’a kadar bütün bu alanı özgürleştirdik. Bu süreçte uluslarararası müttefiklerimiz de oldu. Bunlar Türkiye’nin başırısızlıklarıdır. Afrin saldırısı da kendi başına bir başarı değildir. Afrin’le sınırlı kaldı, halbuki Türkiye oradan Şehba ve Menbic’e geçip Fırat’ın doğusunda ta Derik’e kadar gelmek istiyordu. Kendileri de farkına vardı ki bu imkansızdır.”

“Gücümüz var. Savaş için henüz karar vermiş değiliz. Çünkü Türkiye ile meselemiz sadece Afrin değil. Burada bir tıkanma var. Amerikalılarla çözmeye çalıştılar ve sonuç ortada. Şimdi Öcalan’ın çabalarına ihtiyaçları var. Detaylarını bilmiyorum. Öcalan ‘Ben olumlu rol oynayabilirim’ diyor. Sadece Suriye’yi değil Türkiye’yi de kast ediyor.” diyen Mazlum Kobani, “Biz buna katılıyoruz. Öcalan’ın öyle bir gücü var. (Müzakerelerin önü açılırsa) derhal çözülür. Bu meselenin çözülmesi için Türkiye’nin hassasiyetlerinin gözetilmesi, güç kullanılmamasını istiyor. Biz de bunları gözetiyoruz. Öcalan’ın mesajlarından Türkiye ile sorunların masada diyalogla, karşılıklı tavizler verilerek çözülmesi gerektiğini anlıyoruz” diye konuştu.

“ŞAM ÖZERKLİĞİMİZİ KABUL ETMEZSE…”

Kobani ayrıca “Öcalan’ın sözlerinin kendilerine ters düşmediğini, kendilerinin de yıllardır aynı şeyleri söylediklerini” vurguladı ve şöyle devam etti;

“Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız, ayrı bir projemiz yok. Tercihimiz merkezi hükümetle sorunlarımızın diyalogla çözülmesidir. İki talebimiz var: Şam’ın özerk yönetimi kabul etmesi ve SDG’nin kendi özerkliğini koruması. Öcalan da bu çerçeveyi böyle koydu. SDG’nin Suriye ordusuna entegre edilmesini kabul etmiyoruz. Suriye ordusunun bir parçası olmasını kabul ediyoruz ama SDG’nin kendi bölgelerini koruması ve özerk olmasında ısrarlıyız. Aksi halde katliamlar olur.”

“ABD’NİN MÜDAHALE EDECEĞİNİ SANMIYORUM”

SDG Komutanı Kobani, “ABD ile ortaklığın derinleşmesiyle, üçüncü yol stratejisinden sapıldığı ve gelinen noktada Amerikalıların Şam’la müzakereyi engellediği” tespitini de kabul etmiyor:

“Sorun bizimle Şam arasındadır. ABD bu konunun tarafı değildir. Amerikalıların savunduğu şey Suriye rejiminin hala çözümden uzak olduğudur. Sonuçta biz Suriye ile çözüme gideceğiz, burada bağımsız bir devlet kurmayacağız. ABD’nin tutumu Suriye ile diyalog ve anlaşma olmaması yönünde değildir. Rejimin bu haliyle çözümden uzak olduğu görüşündeler. Bize ‘Bekleyin’ demiyorlar, ‘Çabalarınızdan bir şey çıkmaz’ diyorlar. Girişimlerden çıkan da ortadadır. Bunda gerçek payı var. Suriye ile ilişkimizi kesmiş değiliz, sürekli diyaloğumuz var, birlikte yaşıyoruz ama şimdiye kadar çözüm aşamasına ulaşmadık. Suriye tarafı adım atarsa biz de olumlu yanıt veririz. Bu konuda ABD’nin müdahale edeceğini sanmıyorum.”

Mazlum Kobani “Bu konuda inisiyatifin yüzde 100 sizde olduğunu söyleyebilir misiniz?” sorusuna, “Evet. Şimdiye kadar bize bir şey yansıtılmadı, kimse bize bu konuda telkinde bulunmaz” yanıtını verdi

“ABD ÇÖZÜM OLURSA ÇEKİLİR”

Mazlum Kobani Suriye’de 23 yerde konuşlanan ABD’nin askeri varlığının çözümün önünde engele dönüştüğü tespitine de katılmadı:

“Ben tersini düşünüyorum. ABD’nin varlığı kalıcı değil. Bir anlaşma yok. DAİŞ çerçevesinde buradalar ve DAİŞ var oldukça bu işbirliği de sürecek. Rejimin anlayışı şudur: Önce asker olarak girecek, kontrol altına alacak, sonra uzlaşma olacak ve işi bitirecek. Koalisyon burada olduğu sürece bu yöntem mümkün değildir. Uluslararası güçler burada olduğu sürece rejim bunun olmayacağını görecek. O yüzden bu güçlerin burada olması çözüm için faydalıdır. Ben Amerikalılara şunu söyledim: ‘Çekilebilirsiniz, sorun değil, ama rejimle anlaşmaya vardıktan sonra çekilin. Biz de o zaman size ‘Tamam görevinini yaptınız, artık başka bir süreci yürütmemiz gerekiyor’ diyebiliriz.”

“RUSYA, TÜRKİYE’DEN YANA”

Kobani Ruslarla ilişkilerin iyi gitmemesini Moskova’nın çözüm getirmemesine ve Türkiye’den yana durmasına bağladı:

“Rusya rejimin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapıyor. Afrin ve Şehba’da Türkiye tarafını tutuyorlar. Afrin’e karşılık diğer bölgelerin rejimin kontrolüne geçmesi üzerinde anlaştılar. İlişkilerimiz Afrin’de darbe aldı. Geri çekilme meselesinde de diyaloglarımız oldu. Samimi değiller, çözümleri yok. İlişkilerimiz iyi gitmiyor. Fakat Rusya büyük bir güç ve Suriye’nin geleceğinde rolleri olacak, bunun farkındayız ve ilişkilerimiz devam ediyor. Önerileri Rejimden çok farklı ve ileri değil.”