SDG Sözcüsü İlham Ahmed Pentagon'da

"ABD, askerlerinin bulunduğu bölgelere dönük saldırılara müsaade etmeyeceklerini söyledi. Bu temelde ABD’ye güveniyorduk."

SDG Sözcüsü İlham Ahmed Pentagon'da

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü İlham Ahmed Amerikan Kongresi’nin ardından ABD Savunma Bakanlığı’nı (Pentagon) ziyaret etti.

ABD Kongresi’nde konuşan SDG Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Suriye’de yıllardır devam eden savaşın her dakikasının tanığı olduğunu ve özgür bir yaşam yaratabilmek için mücadele ettiklerini iddia etti.

Kürt, Arap ve Süryani halkların özgür bir yaşam yarattığını belirten Ahmed, “Suriye’nin yüzde 30’unun da bu halklar öncülüğünde IŞİD çetelerinden kurtarıldı. Demokratik Özerk Yönetim çatısı altında tüm inanç ve halklar ortak bir yaşam sürdürüyor. IŞİD’in yok edilmesinin ardından tamamen özgür bir yaşam yaratmayı hedefliyorduk” diye konuştu.

Ahmed, IŞİD ile mücadelede 11 bin ölü ve 25 bin yaralı verdiklerini belirterek IŞİD’e karşı kendileriyle ortak hareket eden ABD’ye de teşekkür etti.

ABD’nin saldırılardan koruyacağına inanıyorduk diyen Ahmed, şöyle devam etti:

“ABD, Türk devletinin Afrin’e dönük saldırıları ile birlikte bölgede askerleri bulunmadığı için duruma müdahil olamayacağını söyledi. Askerlerinin bulunduğu bölgelere dönük saldırılara müsaade etmeyeceklerini söyledi. Bu temelde ABD’ye güveniyorduk. Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarına karşı ABD güçlerinin bulunduğu alanları saldırılara karşı koruyacağına inanıyorduk. ABD’nin bölgenin hava sahasını uçuşa yasaklayacağını umuyorduk. Bölgelerimize dönük bir saldırının gerçekleşmemesi için güvenli bölge anlaşmasını kabul ettik. Bu temelde sınır hattındaki güçlerimizi çektik ve ABD ile ortak devriyeler atmaya başladık. Ancak ABD Başkanı Donald Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında varılan anlaşma çerçevesinde Türkiye’nin bölgelerimize saldıracağını anladık.”

Türkiye’nin operasyonunda yer alanlardan bazılarının eski IŞİD emiri olduğunu savunan Ahmed, “Saldırıda yer alanlar IŞİD emirleriydi. ÖSO adı altında güçlerimize saldırıyorlar. Sürekli kafalarımızın kesilmesi ile tehdit ediyor ve IŞİD sloganlarını kullanıyorlar. Türk devletinin saldırılarında aralarında 6 Fransız, 2 Belçika vatandaşı birçok DAİŞ çetesi de kaçmıştır” diye konuştu.