'Sarımsağın kilosu yılbaşında 100 lira olabilir'

Kilosu 70 liraya gelen sarımsağın fiyatı gittikçe yükseliyor. Hükümetin fiyat artışını kırmak için diğer ürünlerde de uyguladığı ‘ithal etme’ yöntemi ise 2 dolarlık gümrük vergisi nedeniyle karlı değil. Gümrük vergisinin kaldırılması ise üreticileri satış yapamaz hale getiriyor.

'Sarımsağın kilosu yılbaşında 100 lira olabilir'

Gazeteci Ali Ekber Yıldırım sarımsağın fiyat artışını kaleme aldı. Buna göre, üretimi azalan sarımsağın kilosu 70 liraya ulaştı. Fiyat her hafta yükseliyor. Sarımsağın en çok üretildiği Taşköprü’de bile tezgahta kilosu 35-40 liradan satılıyor. Tüketimin yoğun olduğu büyük kentlerde ise kilosu 50 lira ile 70 lira arasında değişiyor.

Yıldırım ayrıca yılbaşına kadar sarımsağın kilosunun 100 liraya kadar çıkabileceğini de belirtti.

‘2 DOLARLIK GÜMRÜK VERGİSİ İTHALATI ENGELLİYOR’

Gazeteci Yıldırım, daha önce piyasada yoğun olarak yer alan Çin sarımsağının, kilo başına 2 dolar gümrük vergisi olması nedeniyle ithalat yapılamadığını belirtti. Tüketici için fiyatın çok yüksek olduğunu söyleyen sarımsak üreticileri de, gümrük vergisinin kaldırılarak ithalat yapılması halinde kısa süreliğine de olsa fiyatların düşeceğini ancak üretime büyük zarar vereceğini söylüyor.