Saray'da Adli Yıl Açılışı: Erdoğan barolara saldırdı, Feyzioğlu 'normalleşti'...

2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni, Baroların ve Yargıtay üyelerinin boykotu altında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldı. Törende konuşan Erdoğan, açılışa katılmayan baroları 'bağnaz'lıkla itham etti.

Saray'da Adli Yıl Açılışı: Erdoğan barolara saldırdı, Feyzioğlu 'normalleşti'...

Onlarca Baro’nun ve Yargıtay üyesinin tepki göstererek katılmadığı 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni, bugün Saray’da düzenlendi.

“Türkiye’nin normalleşmesi” gerektiği gerekçesiyle, tepkilere aldırmayarak törene katılacağını açıklayan Türkiye Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu da 5 yıl sonra ilk kez açılışta konuştu.

Feyzioğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın çok büyük desteğiyle barolarımızın, danıştayımızın büyük katkılarıyla hazırlanan yargı reformu stratejisiyle çözüm vardır… Barolar Birliği hiçbir siyasi partinin muhalefeti ya da destekçisi değildir.

Biz tarafsızız. Kadına, çoğu yönelik şiddetle hep birlikte mücadele etmek zorundayız…

İki, hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavı bir an önce getirilmeli ve zor bir sınav olmalıdır.

Üç Yeni hukuk fakültesi açılmasına son verilmelidir. Hakim ve savcı yardımcılığı müessesi mutlaka getirilmelidir.

Bugün verilen hükümlerin yaklaşık yüzde 90’ı istinaf aşamasında gelişiyor. İstinafın yükü büyük. Yargıtay’ımız içtihat olma özelliğinden çıkmak üzere. Yargıtay’ın huzuruna gelmesini sağlayacak kanunun getirilmesi şarttır.

Tutuklama tedbirinin peşin ceza gibi uygulayan uygulamalar kanundan çıkarılmalıdır.

Vatandaşlarımızın avukatlık hizmetinden yararlanırken alınan KDV indirilmelidir.

Kamuda çalışan avukatların özlük hakları düzeltilmelidir.

Stajyer Uyuşmazlıkların önceden doğmasını önleyecek batıda doğru örneklerini gördüğümüz koruyucu avukatlık hizmetlerini geliştirmeliyiz.

Ara buluculukta işçinin yanında avukat olmadan savunmasız müzakereye katılmasını yanlış buluyoruz. Çünkü karşısında bütün gücüyle işveren var.

Yargı reformu strateji belgesi doğru bir belgedir. Bu çoğulculukta hazırlanan başka bir belge ben görmedim.

Türkiye’nin normalleşme sürecinde kuvvetler ayrılığını tam olarak saylayacak şekilde Meclisimizde yeniden uzlaşma ile öneriyoruz. Uzlaşma liyakat temelli olacaktır.”

YARGITAY BAŞKANI CİRİT ‘BAĞIMSIZ YARGI’ DEDİ

Feyizoğlu’nun ardından sözü, Erdoğan’la birlikte çay topladığı görüntüleriyle hatırlanan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit aldı. Cirit konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Hâkimler olarak bizler Türk milletinden aldığımız yargı yetkisini kullanıyoruz. Hukuk ihtiyacı insanlık tarihi kadar eskidir. En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır. İyi işleyen bir yargı sistemi ile insan haklarının korunmasının arasında bağ vardır. Kullandığımız kamusal gücün, huzurumuza gelen insanların hayatına ciddi etkileri olmaktadır.

Bağımsız yargı yoksa hukuk devletinin varlığından söz edilemez. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte yargının denetleme görevi kuvvetlendirilmiştir.

Yargı reformu adalete katkı sağlayacak. Yargı reformunun kısa sürede yasallaşarak ülke gündemine getirilmesini bekliyoruz.”

ERDOĞAN KONUŞTU, BAROLARA SALDIRDI

Açılış seramonisinde son sözü AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan aldı. Erdoğan, “Yasamanın, yürütmenin ve yargının kendi içlerinde bağımsız bir şekilde çalışması, hepsinin de Anayasa’da cumhurbaşkanına verilen ‘devletin başı’ misyonu etrafında birlikte hareket etmelerine mani değildir.” dedi.

Erdoğan, baroların boykot eylemini ‘bağnaz’ ve ‘provokatif’ olarak nitelendirdi. Boykota katılmama kararı alan Yargıtay ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nu tebrik etti.

“Yargıtay ve TBB Başkanımızı, bu bağnaz ve provokatif dayatmalara karşı gösterdikleri dirayetli ve demokratik duruş sebebiyle tebrik ediyorum.” diyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, bu gazi mekan, konferans salonu, sergi salonu, camisi, 15 Temmuz Anıtı, tamamlanmak üzere olan kütüphanesi ve inşası süren müzesiyle, milletimizin, dolayısıyla da tüm kurumlarımızın evidir.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin halkın iradesini en üstte tutan kuvvetler ayrılığı fikrine hep bağlı kaldığını” öne süren Erdoğan, “Kuvvetler ayrılığı prensibinin denge yerine çatışma anlayışı ile yorumlanması ülkeye ve millete fayda değil zarar getirir. Yeni yönetim sistemimizde yürütmenin de temsilcisi olan cumhurbaşkanına kuvvetler ayrılığı konusunda yöneltilen ithamların çoğu temelsizdir” diye konuştu.

“Yargı üzerinden, milletten ve hukuktan aldığı yetkiyle görevini yapan yürütme erki ile onun temsilcisi olan cumhurbaşkanına saldırmak, aslında doğrudan siyasal alanı hedef almaktır.” diyen Erdoğan, “İlk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir.” ifadeleriyle de baro seçimlerine saldırı hazırlığının sinyalini verdi.