Saray'da açılışı reddeden Ankara Barosu: Her türlü tahakkümün ve tahakküm örüntüsünün karşısındayız

Saray'da Adli Yıl Açılışı'nı reddeden Ankara Barosu, "Her türlü tahakkümün ve tahakküm örüntüsünün karşısındayız" açıklaması yaptı.

Saray'da açılışı reddeden Ankara Barosu: Her türlü tahakkümün ve tahakküm örüntüsünün karşısındayız

Yargıtay’ın adli yıl açılış töreni davetini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlendiği için reddeden 52 barodan biri olan Ankara Barosu, başkentte alternatif adli yıl açılış programı düzenledi.

Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar adına basın açıklamasını Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yaptı.

“KUVVETLER AYRILIĞI YOK EDİLDİ”

Açıklamasında “Modern hukuk sistemlerini önceki yüzyılların karanlığından ayıran kuvvetler ayrılığı ilkesinin yok edildiği, yargının yürütmenin tahakkümüne sokulduğu bir düzlemde mesleklerini icra etmeye çalışan avukatlar; mesleğinin başında kendisini ekonomik ve sistemsel bir kaosun içinde bulmakta, büro masraflarını çıkarmak için insanüstü bir çaba göstermek zorunda ya da emek sömürüsüne dayanan işçi avukatlığa zorlanmaktadır.” diyen Sağkan “Üzerlerimizde cübbelerimiz ve cübbelerimize görünmez bir zırh yaptığımız ilkelerimiz ve cesaretimizle hukuk adına hukuk için mücadele etmenin verdiği kararlılık var. Bizler, yargının eylemde, söylemde ve mekânda bağımsız olması ve bağımsız olduğu kadar bağımsız görünmesi gerektiğine inanmış olan avukatlar, her türlü tahakkümün ve tahakküm örüntüsünün karşısındayız.” ifadelerini kullandı.

“Yeni adli yılda da temel hak ve özgürlüklerin istisnasız bir şekilde hukuk devleti koruması altında var olduğu; adil yargılanma hakkının, ifade hürriyetinin, insan onuruna yaraşır şekilde yaşama hakkının tesis edildiği bir ülkede hukuki güvenliğin herkes için sağlandığı bir sistemin inşası için yılmadan çalışacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” diyen Sağkan, açıklamasına şu ifadelerle  devam etti:

“Ülke tarihinin kriz anlarında gördüğü kaotik hukuk düzeni, ne yazık ki uzun zamandır KHK’lar ve kararnameler araç yapılarak savunma hakkının sınırlandırılması suretiyle olağanlaştırılma eğilimindedir. Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin başta ifade özgürlüğü olmak üzere büyük bir kısmı yok edilmiş, kalan kısmı ise bir lütuf gibi sunulmaya devam edilmektedir. Türkiye’de; kadınlar, çocuklar, LGBTİ+ bireyler, hayvanlar, dağlar, ormanlar kısaca yeryüzünün güçlülerinden olmayan herkes, istisnası olmayan bir adalete susamıştır ve susanan bu adalete avukatlar da dâhildir.”

ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİLER

Grup buradaki açıklamanın ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Levent Gök’ün de katıldığı programda, avukatlar mozoleye çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Başkan Sağkan, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Umutsuz durumların değil umutsuz insanların olduğunu, senin hiçbir zaman umudunu yitirmediğini biliyoruz, bizler de yeni adli yılda umudumuzu hiç ama hiç yitirmeden, Cumhuriyetimiz ve çocuklarımız için durmadan çalışacağımıza mesleğimizin kutlu yemini gibi söz veriyoruz.”