Şanghay İşbirliği Örgütü'nden ortak deklarasyon

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkeler, imzalanan ortak deklarasyonda 'füze savunma sistemlerinin tek taraflı olarak yaygınlaştırılmasının uluslararası güvenliğe zarar verdiğini ve dünyadaki durumu istikrarsızlaştırdığını' belirtti.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nden ortak deklarasyon

Kırgızistan’ın dönem başkanlığında gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülke devlet başkanları, zirvesinin sonunda Bişkek Deklarasyonu’nu imzaladı.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye ülke, Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan, Pakistan’ın ise gözlemci ülke olduğu ŞİÖ’nün deklarasyonunda “ŞİÖ ülkeleri olarak belli ülkeler ya da gruplarca tek taraflı ve sınırsız olarak füze savunma sistemlerinin konuşlanma noktalarının arttırılmasının, uluslarası güvenliğe zarar verdiğini ve dünyadaki durumu istikrarsızlaştırdığını bir kez daha vurguluyoruz. Başka ülkelerin güvenlikleri pahasına, kendi güvenliğini sağlama girişimleri kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

“NÜKLEER SİLAHSIZLANMAYA YÖNELİK İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK”

Deklarasyonda ŞİÖ üyeleri silahsızlanma, nükleer silahların kontrolü ve yayılmasını önleme, nükleer enerjinin barışçıl yolla kullanılması, nükleer silahların yaygınlaşmasının önlenmesi prosedürlerine yönelik bölgesel tehditlerin siyasi-diplomatik biçimde ele alınması konusunda işbirliğine devam edeceklerini ifade etti.

“TERÖR BAHANESİ İLE İÇİŞLERİNE MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ”

Savunma ve güvenlik alanında işbirliğini arttıracaklarını belirten ŞİÖ üyeleri, terörle mücadele alanında ortak tatbikatlarına devam edeceklerini de bildirdi.

Terörle mücadele bahanesi ile başka ülkelerin içişlerine karışılması ile “terör örgütleri ve aşırıcı grupların kötü amaçlarla kullanılmasının kabul edilemez olduğu” vurgulanan deklarasyonda şu ifadelere de yer verildi:

“Modern uluslararası sistemin etkili ve sorumlu bir tarafı olan ŞİÖ, uluslararası ve bölgesel krizlerin çözümüne siyasi ve diplomatik yollarla müdahil olarak barış ve güvenliğin sağlanması alanındaki katılımını arttıracak. Bu sırada eşitlik prensibi, devletlerin bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve iç işlerine karışmama ilkesi gözetilecek, güç kullanımı veya güç kullanımına yönelik tehditlerden kaçınılacak. Terör ve aşırıcılık eylemlerinin hiçbir açıklaması olamayacağını vurgulayan ŞİÖ üyeleri, terör ve terör ideolojisi ile mücadele alanında kapsamlı tedbirler alınmasını, terör ve aşırıcılığa katkısı olan faktörlerin tespit ve imha edilmesini önemli buluyor.”