Sakarya'da Tank Palet özelleştirmesine karşı miting: TSK'nın en önemli fabrikası, özelleştirme adı altında peşkeş çekiliyor

Tank Palet Fabrikası olarak bilinen I. Ana Bakım Merkez Komutanlığı’nın özelleştirilmesine karşı Sakarya'da büyük miting düzenleniyor.

Sakarya'da Tank Palet özelleştirmesine karşı miting: TSK'nın en önemli fabrikası, özelleştirme adı altında peşkeş çekiliyor

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan ve Tank Palet Fabrikası olarak bilinen I. Ana Bakım Merkez Komutanlığı’nın özelleştirilmesine karşı kentte büyük miting düzenleniyor.

Fabrikanın AKP’li patron Ethem Sancak ve Katar ortaklığındaki BMC’ye satılmasına karşı Sakarya ve çevre illerden işçiler Sakarya Gar Meydanı’nda toplanıyor.

Türk Harb-İş Sendikası’nın düzenlediği mitinge katılacak işçiler özelleştirme karşıtı sloganlar ve taşıdıkları dövizler eşliğinde meydana doğru yürüyüşe geçti. “Harb-İş İşçisi vatan bekçisi”, “Özelleştirme yapılmaz itirazımız var”, “Sakarya uyuma fabrikana sahip çık” sloganlarının atıldığı mitingde konuşmalar başladı. Miting kürsüsünden AKP’li vekil anons edilirken alandan yuhalama sesleri yükseldi.

‘ÖZELLEŞTİRME’ ADI ALTINDA PEŞKEŞ

Mitingin açılışında konuşan Tank Palet Fabrikası’nda örgütlü Harb-İş Sendikası Şube Başkanı Yaşar Yavuz, “Bize neyi yapın dediniz de biz yapmadık.  Milli tankımız olan Altay’ı yapın dediniz de biz yapamadık mı? Memurlar, işçiler, mühendisler olarak bilgi birikimimizi başka ülkelerle paylaşmak istemiyoruz. Tank palet vatandır, tank palet namustur. Türkiye uyuma, fabrikana sahip çık” ifadelerini kullandı.

Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal ise, “Burada çok önemli işlere imza atan Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli fabrikası, özelleştirme adı altında peşkeş çekiliyor.  Bize söylenen işçinin bir kaybı olmayacak. Biz işçinin kaybı ile ilgili mücadele vermiyoruz. Mücadelemiz buranın peşkeş çekilmesi. Mücadelemiz bu. Hiçbir özel kuruluşta olmayan tezgahlarımız var.  Bugün tersanelerimiz konuşuluyor, bugün başka şeyler konuşuluyor. Savunmamızı başka ülkelere ihale ediliyor. Savunma millidir milli kalacak. Bizim mücadelemiz tabiki buruda çalışan tüm katmanlar için. Ama şuan yaptığımız tek mücadele bukadar alt yapısı olan bir işyerinde asla ve katta fabrikanın devletin elinden çıkmaması” diye konuştu.

‘ERDOĞAN Çok az bir yatırımla burasını uçururuz diyor, BMC’ye peşkeş çekiyor’

Milletvekillerine katılım ve destekleri için teşekkür eden Bozal, “Onlar sağ olsunlar yaklaşık 1 aydır meclis gündeminde tuttular, tutmaya da devam ediyorlar. CHP burada, daha önce geldi, 30 milletvekili ile yürüdü. Bugün aramızda İYİ Partili çok sayıda milletvekili de var. 15 Temmuzu bu siyasiler çok net biliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız burada yapılan 140  Obüs kaynağını yapıyor, keşke yapmasaymış. Çok az bir yatırımla burasını uçururuz diyor, BMC’ye peşkeş çekiyor.”

“Bizim Erzurum, Diyarbakır, Erzincen, İzmir, İstanbul’dan yurdun dörtbir yanında üyelerimiz geldi. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum.  Bunun hesabını zamanı gelince Sakarya halkı da, Türk halkıda soracaktır” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Başkanı  Ergün Atalay, “Memleket isterim”  şiiri ile konuşmasına başlarken, “Vur vur inlesin Ankara dinlesin”  sloganları ile şiiri sık sık kesildi. “Türkiye’nin doğusundan, batısına, güneyinden, kuzeyine binlerce Türk-İş üyesi bu alana geldi. Türkiye bu alanda, hoş geldiniz sefalar getirdiniz” ifadeleriyle mitingi selamladı.

“Ben işçiyim” sözleri ile konuşmasına devam eden Atalay şöyle devam etti:

“Bulunduğunuz bu alanda bundan 50 yıl önce ayağında lastik ayakkabı ile dolaşan Recai’nin oğluyum ben. 15 Temmuz sonrası bu alanda  70 bin kişiye Türk-İş adına seslenmiş, Türk- İş bir milyon işçisi, 4 milyon ailesi ile bu devletin , bu ülkenin emrinde demiştim. Değerli dostlar 15 Temmuz’ da da, 28 Şubat’ta da Türk-İş daima demokrasinin yanında oldu. 12 ay çalışıyoruz, 11 ay maaş alıyoruz. EYT ilgili sıkıntımız var, bas bas bağırıyoruz duymamazlıktan geliyorlar. 85 bin taşerondan geçmeyen arkadaşlarımız var. Devletin bütün kademeleri söz verdi hala tık yok. Sabırla neticeyi bekliyoruz.”

‘Özelleştirme değil de nedir?’

“Bundan 1 ay evel ayın 19 Aralık’ta  bir Resmi Gazete yayınladı. Tank Palet’in özelleştirmeye açılacağı yer aldı. Diyorlar ki bunun adı özelleştirme değil. Özelleştirme değil de nedir? Anlayan varsa biri anlatsın”

“Bizden ne istiyorsanız Türk-İş üyesi 1 milyon işçi Harb-İş Sendikası’nın emrinde” diyen Atalay, “Kafası ile vücudu ile emrinde. Bu fabrika  Milli Savunma Bakanlığı’nın emrinde kalsın.  TC Devletinin emrinde kalsın. Tek kalemiz bu. Harb-iş işçisi Milli Savunma Bakanlığı’nın personeli olsun.”

“Biz Altay Tankı’nın en güzelini bu fabrikada yaparaz. Özel sektör niye gelsin. Biz patron olalım onlar bizim yanımızda çalışsınlar. Savunma millidir, milli kalmalı. Yabancı sermayeye karşı değiliz,  Almanya tankı verdi, paleti vermedi. Amerika uçağı verdi, permvaneyi vermedi. Kafanızı kaldırın dünyaya bir bakın. Amerika, Rusya,. Cin güç gösteriyor. Savunma sanayide gücü olanlar güç gösterir. Biz nezaman savunma sanayinde yüzde yüz milli olursak o zaman güçlü oluruz. Özelleştirme ile güçlü olunmaz”

‘BU YOL YANLIŞ, BU YOLDAN VAZGEÇİN’

Atalay, “Bu alana Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen kadreşlerim, bu karda kışta  köfte yemeye gelmedi. Buradan haykırmaya geldiler.  ‘Bu yol yanlış, bu yoldan vazgeçin’ diye.  Türkiye’nin sesine kulak verin, yarın çok geç olur” şeklinde uyarıda bulundu.

“Uyuyanı uyandırırsınız; ama uyuyo numarası yapanı uyandıramazsınız” diyerek konuşmasına devam eden Atalay, “siyasilere ve sesini çıkarmayan sendikacılara seslendi; “Uyuyo numarası yapan siyasetçiler,  sendikacılar var. Onları uyandırmak için kulaklarına su kaçıralım. Benim bu ülkeye borcum var. Menim bu işçilere borcum var, benim bu alanda olanlara borcum var, benim Sakaryalılar’a borcum var, benim aileme borcum var. Bügün buradaki müceadelemiz, vatana sahip çıkma, millete sahip çıkma mücadelesi. Bu mücadele milli bir mücadeledir” ifadelerini kullandı.

Meydanı dolduran onbinler “Tank Palet kalemiz, kalemizi vermeyiz” sloganları attı.  Atalay’ın konuşmasının ardından miting sona erdi.