'Sahilleri betona çevirme gayretinde olanlar' iş başında: Kıyı Yasası deliniyor!

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Sahilleri betona çevirme gayretinde olanlar var” şikayetinde bulunduğu gün, kıyı yasasını delen bir düzenlemenin TBMM’ye geldiği ortaya çıktı.

'Sahilleri betona çevirme gayretinde olanlar' iş başında: Kıyı Yasası deliniyor!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “kapitalizm eleştirisi” yapıp “çevrecilik nutku” attığı ve “Sahilleri betona çevirme gayretinde olanlar var” şikayetinde bulunduğu gün, yeni ‘cumhurbaşkanı köşkü’ için Kıyı Yasası’nı delen bir düzenlemenin TBMM’ye geldiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet‘te Mustafa Çakır’ın haberine göre, TBMM’ye sunulan torba yasada Rize, Bitlis-Ahlat ile İzmir Çandarlı ve Rize İyidere limanlarında inşa edilecek yapılar, Kıyı Yasası’nın yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümlerinden istisna tutuldu. Düzenlemenin gerekçesi, ‘Rize ve Bitlis’in Ahlat ilçesinin topografik yapısı nedeniyle yerleşilebilir alanların kısıtlı olması, özellikle yükseköğretim ve resmi kurum alanlarının yerleşebileceği alternatif alan bulunmaması’. Van Gölü’ne kıyısı bulunan Ahlat’a yapılacak Cumhurbaşkanlığı köşkü de Kıyı Yasası’ndan muaf olacak. ‘Köşk alanı’ maddeye eklenen krokide yer aldı.

NELER YAPILABİLECEK?

Kıyı Yasası’nda, “Kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez” deniliyor. Ayrıca kıyılara moloz, toprak dökülemeyeceği de belirtiliyor. Öneri ile köşk inşa edilirken bu kurallara da uyulmasına gerek olmayacak. Kıyıyı değişterecek boyutta kazı da yapılabilecek, kum, çakıl vs. de alınabilecek.

Erdoğan dün Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada “Deniz kenarlarını orman alanlarını betona çevirme gayretinde olanlar var. Çevre ve Şehircilik Bakanı’ma da söylüyorum kimsenin gözünün yaşına bakmayacaksın yıkmaksa yıkacağız” demişti.