S-400’ler için geri sayım: Nerelere konuşlandırılacak?

Temmuz'un ilk yarısı içinde gelmesi beklenen S-400 hava savunma sistemininin nerelere konuşlandırılacağı belli oldu.

S-400’ler için geri sayım: Nerelere konuşlandırılacak?

Türkiye ile ABD’nin başlıca gerginlik konularından biri olan S-400 hava savunma sistemlerinin nereye konuşlandırılacağına ilişkin detaylar geldi.

AKP’ye yakın Sabah gazetesinin haberine göre, bu ay içinde teslim edilmesi beklenirken S-400 hava savunma sistemininin bataryaların biri Akıncı Üssü’ne konuşlandırılacak. Akıncı Üssü tercihi buranın 15 Temmuz darbe girişimindeki işlevi nedeniyle dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere bu üssün darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullanıldığı belirtilmişti.

Bataryalardan diğerinin ise Türkiye’nin doğusuna konuşlandırılacağı belirtiliyor. Habere göre ikinci batarya Doğu veya Güneydoğu bölgesinde “stratejik öneme haiz” bir yere yerleştirilecek.

Cumhuriyet‘te yer alan habere göre ise Türkiye, S-400’leri ilk olarak Akdeniz kıyısında konuşlandırılmasının planlandığını ABD’ye iletti, ancak ABD’li yetkililerin böyle bir adımın Doğu Akdeniz’deki gerilimi artıracağını öne sürerek, konuşlandırmanın buraya yapılmasına itiraz ettiği belirtildi.

S-400’lerin nereye konuşlandırabileceğiyle ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 16 Nisan’da ABD ziyaretinde konuşmuş, “S-400’ün görevi muhtemelen Ankara ve İstanbul’un savunması olacak” demişti.

Türkiye’ye 4 bölükten oluşan 2 adet S-400 sistemi verilmesi, her bir sistemde 72 olmak üzere iki sistemde toplam 144 füze olması bekleniyor.