Rusya'dan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması kararı

Rusya, ABD'nin kararının ardından "'Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı askıya alma kararı aldı.

Rusya'dan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması kararı


Putin, ABD’nin anlaşmadan çekilme açıklamasının ardından, “‘Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı askıya alıyoruz'” açıklamasında bulundu.

ABD, nükleer silahların denetiminin temelini oluşturan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekildiğini açıklamıştı. Kararın ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı askıya alıyoruz” dedi.

Rusya’dan ABD’nin kararına ilk tepki, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’dan gelmişti. Ryabkov, ABD’yi ‘Moskova’yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye ikna etmeye çalışmakla’ suçladı ve Washington’ın bu eylemlerini kınadığını açıklamıştı.

Trump, Rusya’yı suçlamıştı

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması’ndan çekildiğini açıklamış, ‘Rusya’nın uzun zamandır süren ihlalleri’ni gerekçe göstererek Rusya’yı suçlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilme kararının ardından Rusya’nın da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı askıya aldığını duyurdu.

Putin, Rusya Dışişleri ve Savunma bakanlıklarına, ABD ile silahsızlanma konuşmalarına başlamamaları talimatı verdiğini de söyledi. Putin, “ABD’li ortaklar Ar-Ge çalışmalarında bulunduklarını açıkladılar ve biz de aynısını yapacağız” diye konuştu.

Trump, yaptığı yazılı açıklamada, “Müttefiklerimize ve dışarıdaki birliklerimize doğrudan tehdit teşkil eden füze sistemlerini gizlice geliştiren Rusya, çok uzun zamandır Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal ediyor ve bu durum cezasız kalıyordu.” değerlendirmesinde bulunmuştu.