Rusya'dan Adana mutabakatı açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fas Dış İşleri Bakanı Nasır Burita ile Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'daki görüşmesini ve Adana mutabakatını değerlendirdi.

Rusya'dan Adana mutabakatı açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fas Dış İşleri Bakanı Nasır Burita ile Rabat’ta düzenlediği basın toplantısında Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’daki görüşmesini ve Adana mutabakatını değerlendirdi.

Rusya ve Türkiye’nin Suriye’nin bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanmasıyla ilgilendiğini belirten Lavrov, Erdoğan ile Putin’in görüşmesinde bu konu hakkında bir kez daha mutabık kalındığını açıkladı.

Lavrov, “Türk ortaklarımız nihayetinde kayıtsız şartsız hepimizin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini yeniden tesis etmek istediğimizi teyit etti.” diye konuştu.

Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasının, Rusya ile Türkiye arasında bir anlaşma konusu olamayacağını ifade eden Lavrov, “Tampon bölge, güvenlik bölgesi hakkındaki tartışmalara gelince, bu, Rusya ile Türkiye arasındaki bir anlaşmanın konusu olamaz. Bu, Suriye hükümetinin katılımıyla müzakere edilmelidir. Çünkü, sonuçta bu bölge de dahil olmak üzere bütün toprakların kontrolünü Suriye hükümetinin yeniden sağlaması gerekir. Bu herkes için çok açıktır. Eminim bu, bölgede mümkün olduğunca daha az yabancı müdahalenin olması bakımından en iyimser karar olacaktır.” açıklamasında bulundu.

LAVROV DA ADANA MUTABAKATINI HATIRLATTI

Adana mutabakatının Türkiye ile Suriye arasında 1998’de imzalandığını hatırlatan Lavrov, “Bu mutabakatın özü, Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerini ortadan kaldırmaktı. Suriye yönetimi belirli yükümlülükleri üstlenerek, bu mutabakatı imzalamayı kabul etti. Bu mutabakatın yürürlükte kaldığını varsayıyoruz. Anladığım kadarıyla mutabakatın katılımcı ülkeleri de bunu böyle kabul ediyor.” diye konuştu.

Lavrov, Suriye Anayasa Komitesi’nin ilk toplantısını yapmasını beklediklerini açıklayarak, “Suriye topraklarındaki terörizm kalıntılarının ortadan kaldırılmasına, mültecilerin geri dönüşüyle ​​ilgili insani meselelere paralel olarak, güven inşa ederek, siyasi süreç yolunda ilerlemek gerekiyor. Astana formatı garantör ülkeleri, Suriye hükümeti ve muhalefetiyle çok özenli çalışma sayesinde Anayasa Komitesi’nin oluşumunu hazırladı. Çok yakın bir zamanda bu komitenin kurucu toplantısı için bir araya geleceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘ABD Venezuela’da darbe yapılmasına yönelik açıkça çağrı yapıyor’

Lavrov, Venezuela’da yaşanan gelişmelere de değinerek, “ABD’nin Venezuela’ya yönelik politikasının yıkıcı olduğuna dair kanıt sunmaya gerek yok. Ülkede darbe yapılmasına yönelik çağrılar açıkça kamuoyu önünde yapılıyor.” açıklamasını paylaştı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) nezdinde talep ettiği toplantı çağrısını da değerlendiren Lavrov, “Rusya, BMGK’da bu konuya ilişkin yapılacak toplantıda, ABD’nin Venezüella’ya yönelik politikasının ülkeler arasındaki ilişki kurallarını baltaladığı ve bu yaklaşımın kabul edilemeyeceği konusunda ısrarcı olacak.” dedi.

Erdoğan da Adana mutabakatına dair, “En son baba Esed’in olduğu dönemde 1998’de imzalanmış Adana Mutabakatı var. PKK terör örgütünün mensuplarının bize teslim edilişini, terörle mücadeleyi ele alan bir mutabakat. Önemli bir adımdı. Şu anda belki bunun tekrar gündeme getirilmesi söz konusu olabilir. Nitekim Sayın Putin de bunu özellikle gündeme getirdi; “Adana Mutabakatı önemli bir konu. Türkiye bunu işlemeli” açıklamasında bulunmuştu.